Hoe kom jij dagelijks in een creatieve flow?

Beethoven deed dat door koffiebonen te tellen voor zijn dagelijkse bakje. Freud liet zich door niets afleiden en Woody Allen ging douchen. Lang douchen.  Wie zijn creativiteit wil vergroten, heeft daar zelf vaak allerlei methoden voor ontwikkeld. De een gaat een rondje wandelen door het park, de andere pakt zijn weekendtas om er echt even uit te zijn. Weer een ander gaat een dutje doen.

Wat het ook is, vaak komt het er op neer dat mensen rituelen inbouwen om juist creatief te kunnen zijn. Dat lijkt tegenstrijdig, maar wel te werken. De beroemde schilder Henri Matisse bijvoorbeeld was allesbehalve een kunstenaar die zo hier en daar zijn uren vulde met schilderen. Hij legde zichzelf een ijzeren discipline op om tot goede kunst te komen. Hij startte idee ochtend om negen 's morgens met schilderen, ging tussen de middag lunchen, deed een dutje en om twee uur 's middags ging hij weer verder. Tot 's avonds laat. Iedere dag weer. Ook het weekend. Iedereen weet waar dit harde werken toe heeft geleid.

Annie M.G. Schmidt zat liever te luieren
De bekende kinderboekenschrijfster en schrijfster van theaterstukken en allerhande versjes Annie M.G. Schmidt was zo gedisciplineerd niet. Die ging liever met een aantal travelbags richting haar huis in Frankrijk. Zonder duidelijke opdracht was ze eigenlijk gewoon lui en genoot liever van de Franse zon. Ze startte maar niet met een opdracht. Als er echter een deadline aan de horizon gloorde en deze alsmaar dichterbij kwam, kwam ook zij pas in actie. Maar dan was er ook daadwerkelijk een enorme drang tot schrijven (en roken) en had ze in no time haar opdracht klaar.

Al dit soort verhalen zijn gebundeld in het boek van Mason Burrey dat al een paar jaar uit is, maar nog altijd leuk om te lezen: Dagelijkse rituelen. Hoe bekende kunstenaars, schrijvers, filmmakers en andere creatieven werken. Eva Hoeke schreef de bijdragen over bekende Nederlanders.

Het gaat niet altijd vanzelf
Maar liefst 150 creatieve mensen passeren de revue. Daaruit blijkt onder andere dat het niet altijd vanzelf gaat en dat er bij de meeste een vast ritueel voor nodig is. Van veel drank tot veel koffie. Of veel douchen. Douchen? Jazeker. Het is de bekende filmmaker Woody Allen die een klein uurtje onder de douche kon staan om een idee uit te denken. Hij is daar op zich niet uniek in. Veel mensen krijgen onder een heerlijk warme douche de juiste ontspanning en dan ineens plopt dat idee op. Daarna snel opschrijven, je kladblok in je Cowboysbag stoppen en naar kantoor maar. Zoiets gebeurt vaak. Maar een uur douchen?

Wie er verder nog aan bod komen? De bekende Japanse schrijver Haruki Murakami, kunstenaar Andy Warhol, musicus Ludwig van Beethoven en denker Albert Einstein. Niet de minsten dus. Ook neuroloog Freud is van de partij. Hij zou allerlei dagelijkse handelingen aan zijn vrouw overlaten omdat dat maar afleidt van het creatieve denkproces. Beetje decadent is het wel als zelfs het tandpasta op je tandenborstel doen je al teveel is. Het deed echter wel zijn creatieve geest goed.

Dit artikel wordt u aangeboden door 24Marketing. Het is niet gemaakt onder verantwoordelijkheid van de redactie van deze uitgave.

Meer berichten