JanWilm Tolkamp tijdens zijn optreden in Plat Gespöld.
JanWilm Tolkamp tijdens zijn optreden in Plat Gespöld.

JanWilm Tolkamp bedolven onder reacties na winnen Gelderse Kleiroze

AALTEN- Zo wordt men van de Aaltense kermis geplukt om tijdens Plat Gespöld in de DRU Cultuurfabriek te Ulft voor een volle zaal het lied 'Memento mori' te komen spelen, omdat men genomineerd is voor de Gelderse Kleiroze, de prijs voor beste dialectlied over de periode juni 2018/juni 2019, zo gaat men ook nog eens met de prijs aan de haal. Totaal verrast was hij. JanWilm Tolkamp, voormalig gitarist van Normaal uit Aalten. Zonder verwachtingen ging hij ernaartoe om het genomineerde lied te vertolken en nog een tweetal nummers meer van zijn cd 'Vrijheid van denken en doen'. Het publiek was onder de indruk. Tolkamp ook, maar dan van de prijs en de reacties na afloop. "Als je dan hoort dat er één van de drie genomineerde nummers bij de publieksjury en de jury van radiomakers uit Achterhoek en Liemers boven uitstak, en jij dat dan bent.Ja, dan doet dat wel wat met me. Helemaal om de reden dat het nummer een eerbetoon aan mijn overleden moeder is."

Door: Henri Walterbos

Carpe Diem

'Memento Mori' is een cover van 'If tomorrow never comes' van Garth Brooks die Tolkamp een geheel eigen smoel en identiteit gaf. Het lied is een ode aan zijn overleden moeder, als onderdeel van het theaterprogramma van Arjan Erkel.
Dit staat volledig in het teken van diens gijzeling als medewerker van Artsen zonder Grenzen in Dagestan, tussen augustus 2002 en april 2004. Tolkamp verzorgde de muziek. "Memento Mori is Latijns voor 'bedenk dat je sterfelijk bent.' Vroeger hadden de Romeinen dit achter op hun strijdwagens staan. Later is dat een beetje verbloemd en wordt Carpe Diem veel gezegd," vertelt JanWilm. "Ik was verrast dat ze me belden dat ik genomineerd was. Eigenlijk vind ik dat muziek geen wedstrijd is, maar dit vond ik wel leuk en een eer. Dan win je ook nog. Ik had nooit gedacht dat ik een tekst zou kunnen schrijven die anderen raakt. Ik dacht dat alleen anderen dat konden. Ik ben hier heel blij mee. Dit doet me veel."

Lovend juryrapport

Het juryrapport was lovend over 'Memonto Mori'. Zo zei de jury: "Hier wordt op alle fronten bewezen dat een streektaallied net zoveel zeggingskracht heeft als een mooi Nederlands kleinkunstlied, een Engelse popsong of een Frans chanson. Dit lied dat grijpt je naar de strot. De tekst is confronterend. Zang en gitaarmuziek versterken dat op een bijzondere manier. 'Als de dag morgen niet kump' betreft precies die woorden waarmee dit lied uitstijgt boven de middelmaat. Het lied is eerlijk en treft met de juiste woorden het 'Memento mori'.

Nummer twee werd 'Heimwee noar Grolle (Ik wil vleegen)' van de Knunnekes Tröntjesband, nummer drie werd 'Wankel evenwicht' van Edwin Ebbers.

Meer berichten