Foto: coleectie Leo van der Linde, met dank aan Anton Stapelkamp
Foto: coleectie Leo van der Linde, met dank aan Anton Stapelkamp (Foto: )

Oplossing zoekplaatje:

AALTEN - Het zoekplaatje van dinsdag 1 oktober was een foto van huisslachter Bertus ter Maat en Drika Wijnveen-Stapelkamp.

De foto is gemaakt aan de Huisstededijk in IJzerlo. We zien hier Drika Wijnveen-Stapelkamp met de bekende huisslachter Bertus ter Maat. Deze huisslachter werd door velen herkend. Bertus werkte op het slachthuis in Aalten, de KSA; Kropveld Schipstal Aalten. Mensen noemden het ook wel: Kalver Slachterij Aalten. Bertus was op het slachthuis 'de levensgenieter' onder het personeel. Na een dag hard werken op het slachthuis, was er tijd voor gezelligheid. Regelmatig werd er een kratje bier en een fles jenever besteld bij Vultink op Plein-Zuid. Dat kwam wel op. In de slachtmaand ging Bertus op pad om bij de boeren het vetgemeste varken te slachten. In de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw was het nog toegestaan om zelf aan huis te slachten. In november werd op bijna elke boerderij wel een varken geslacht. Dit leverde vlees op voor eigen gebruik. Een fornuispot met flink wat water werd aan de kook gebracht. Het varken werd gedood met behulp van een schietmasker, waarmee een pin in zijn kop werd geschoten. De keel van het dier werd vervolgens doorgesneden en het bloed werd opgevangen in een speciale platte pan. Het varken werd schoongemaakt en met kokend water overgoten, zodat de haren makkelijker verwijderd konden worden, het zogenaamde 'krabben' van het varken. Het varken werd aan een ladder ('leere') opgehangen en opengesneden. In een grote teil werden de ingewanden opgevangen. De darmen werden schoongemaakt. Eerst werden ze gespoeld met water en daarna werden ze schoon geschraapt en kon men de darmen gebruiken om worst te maken. De darmen werden dichtgebonden met worstenpinnen en opgehangen aan het plafond.

's Avonds kwam de buurt meestal 'vet priezen', oftewel kijken hoe dik het spek van het varken was.

Al het vlees van het varken werd gebruikt. Van het vlees van de kop werd 'hoofdkaas' of zure zult gemaakt. De worsten en hammen werden aan het plafond te drogen gehangen. Het slachten en verwerken van een varken kostte een week werk, Een manier om vlees voor bederf te behoeden was inzouten, pekelen dus. Het vlees werd dan in een kuip zout gelegd. Het zout werd goed in het vlees gewreven. Zo kon men vlees vele maanden goed houden.

Meer berichten