Theaterproject KRAS|Kerf

Samenwerkingsproject Nationaal Onderduikmuseum, PABO Iselinge en Stichting Gekkoo

AALTEN - Stichting Gekkoo, PABO Iselinge en het Nationaal Onderduikmuseum werken samen in het project KRAS|Kerf waarin Haidars levensverhaal wordt verteld (Pieter van Dijk, Haidar Habash samen met muzikanten Baris Ofluoglu en Ghaeth Almaghoot). De voorstelling, met een lesprogramma ontwikkeld door studenten van PABO Iselinge Doetinchem, zal te zien zijn op scholen, in theaters en buurtcentra. Het project is bedoeld om een duurzame verbinding te verkrijgen door het voeren van gesprekken over vrijheid en vrede.

'KRAS | kerf' vertelt het verhaal van de 20-jarige Syriër Haidar Habash, die op 16-jarige leeftijd noodgedwongen moet vluchten uit de Syrische stad Aleppo. Het is een persoonlijk verhaal dat Haidar vertellen moet, omdat zijn hoofd vol zit met beelden die hem 's nachts uit de slaap houden. Gelukkig heeft hij een dierbare vriend die hem helpt zijn hoofd leeg te maken en zijn rust terug te vinden.

Haidar is nu bijna drie jaar in Nederland of (zoals hij het zelf noemt): 'in mijn veilige gevangenis'. In 'KRAS | kerf' vertelt Haidar op indringende wijze over zijn vlucht naar Nederland. Het stuk is opgebouwd uit vijf hoofdstukken die elk een plaats als uitgangspunt hebben: Aleppo, Afrin, Athene, Doetinchem en Zelhem. De voorstelling wordt gemaakt op basis van de reisverhalen van Haidar. We krijgen een indruk van zijn vlucht uit Aleppo via Turkije en Griekenland naar Nederland. Hoe hij met vallen en opstaan probeert een nieuwe toekomst op te bouwen in een land waar ze warm ontvangen worden, maar waar niet iedereen blij is met hun komst. Haidar vertelt zijn verhaal aan zijn publiek door flarden tekst en zijn gedichten. Daarbij wordt hij begeleid op het instrument dat hem het dierbaarst is: de klarinet.

De première is op 27 en 28 september in Theater de Leeuw Arnhem (zaal open: 20.00 uur, aanvang 20.30 uur). Tickets reserveren kan via www.gekkoo.nl.
Vanaf 1 oktober is de voorstelling te boeken voor basisscholen en scholen voor het voortgezet onderwijs. De voorstelling zal in het themajaar '75 jaar vrijheid' op verschillende plekken te zien zijn.

Meer berichten