Martie te Brake veertig jaar vrijwillig molenaar

.LINTELO - Martie te Brake is al veertig jaar gediplomeerd vrijwillig molenaar. Hij viert dat op zaterdag 14 september bij de Wenninkmolen in Lintelo (Gendringseweg 27). Van 16 tot 18 uur kan hij daar worden gefeliciteerd met deze mijlpaal.

Als jongen van een jaar of veertien komt Martie op de molen 'Prins van Oranje' in Bredevoort en wordt hij 'molengek'. Onder de hoede van molenaar Johan Jansen leert hij de kneepjes van het van het molenaarsvak. Zodra hij oud genoeg is, gaat hij officieel in opleiding. Op 9 juni 1979 slaagt Martie voor het examen voor vrijwillig molenaar, als 300ste bij Het Gilde voor Vrijwillig Molenaars.
Enkele jaren woont en werkt hij als onderwijzer buiten de regio, maar in 1985 komt Martie terug naar de Achterhoek. Hij gaat bij zijn zwager Vaags als molenmaker werken en komt in Lintelo bij Anton en Dinie Nijland, die de Wenninkmolen aan het restaureren zijn. In 1986 is de molen weer geheel gereed en wordt Martie vaste molenaar in Lintelo. Dinie Nijland wordt zijn eerste leerling en daarna volgen er meer. Alle molens in de gemeente Aalten worden inmiddels bemenst door molenaars die door Martie zijn opgeleid. Ook Duitse molen-geïnteresseerden weten hem te vinden: in het buurland is inmiddels een 45-tal door hem opgeleide vrijwillig molenaars actief.
In 2007 wordt de Wenninkmolen overgedragen aan de Stichting Behoud Wenninkmolen. Naast molenaar en technische adviseur wordt Martie ook medebestuurslid.
Tijdens de vaste openingsuren van de molen, rondleidingen op open molen- en monumentendagen heeft de enthousiaste Martie inmiddels vele mensen rondgeleid. Zij kregen van hem een inkijkje in het leven van de molenaar. En of het nu in het dialect, Nederlands, Duits of Engels is, iedereen wordt nog altijd geraakt door de techniek en zijn verhalen over de molen.
Zijn verdiensten voor de Aaltense molens, en de Wenninkmolen in het bijzonder, hebben Martie een nominatie opgeleverd voor de Erfgoedprijs van de gemeente Aalten.

Meer berichten