Het archeologisch onderzoek van tien jaar geleden in het centrum van Varsseveld. Foto: ADW
Het archeologisch onderzoek van tien jaar geleden in het centrum van Varsseveld. Foto: ADW (Foto: )

Archeologie en osteologie bij ADW

TERBORG - Archeologe Daphne Woolschot vertelt op dinsdag 17 september over archeologie en osteologie. Ze doet dit op uitnodiging van Oudheidkundige Werkgemeenschap ADW (Aalten - Dinxperlo - Wisch). Aanvang is om 19.45 uur bij De Roode Leeuw in Terborg. Toegang is gratis.

Daphne Woolschot geeft haar lezing over archeologie en osteoarcheologie. Dit laatste is archeologisch onderzoek dat wordt gedaan op resten van menselijke botten. Ze gaat bij haar verhaal allereerst in op de archeologie: wat houdt het in en waarom zoek je daar waar je zoekt? Aan de hand van een aantal voorbeelden van vindplaatsen en vondsten uit onze omgeving maakt ze de overstap naar grafgebruiken en grafrituelen, die in het verleden gebruikelijk waren.
Daarna licht Woolschot de osteoarcheologie verder toe: wat kan de analyse van menselijk botmateriaal, dat op een archeologische vindplaats is aangetroffen vertellen over een individu of een samenleving?
De archeologe gaat niet uitvoerig in op de plekken, die ze in de lezing noemt. Wel komen onder andere Aalten en Zelhem aan bod. Deze dorpen kennen meerdere vindplaatsen uit diverse perioden. Meer recent is een onderzoek bij Didam. Onlangs was daar nog een open dag op een recente vindplaats.

Meer berichten