Het Barlose team. Foto: Eva Schipper
Het Barlose team. Foto: Eva Schipper

Gezellige chaos in het normaal rustige Barlo

AALTEN - Op maandag 18 augustus vond in Barlo het evenement Zomer in Gelderland plaats. Dat leverde veel drukte en gezelligheid op in het anders zo rustige Barlo. Uiteindelijk leveren de inspanningen een tweede plek in de competitie voor Barlo. Voorlopig, want de show toert nog verder door Gelderland. De teller is in Barlo geëindigd op 524 punten en 800 euro.

Door Eva Schipper

Zomer in Gelderland is een spelshow van Omroep Gelderland waarin verschillende dorpen tegen elkaar strijden. De deelnemers krijgen gedurende de dag de tijd om de opdracht het best uit te voeren. In de avond vinden de tv-opnames plaats. Het evenement vond plaats bij speelboerderij De Neeth. Het Barlose team bestaat uit Nelleke, Leon, Gerdienke, Peter, André, Patrick, Marit, Laura, Anke en Ruud. Gerdienke en Marit vertellen over de wedstrijd en over Barlo.

Maandagochtend 9.20 uur werd de opdracht bekend gemaakt. Van te voren konden de deelnemers uit Barlo dus niet veel voorbereidingen treffen. Marit vertelt lachend: “De vrijwilligers hadden we gevraagd om hier om 9.30 uur te zijn. Normaal hebben de inwoners van Barlo last van het Barlose kwartiertje, dus dat ze een kwartier te laat zijn. Vandaag was iedereen er al om 9.15 uur. Het was vandaag dus voor één keertje omgedraaid.”

De opdracht voor Barlo gaat over een oorlogsverhaal. De Duitsers hadden een paar dagen na de oorlog nog enkele FLAK-luchtafweerkanonnen achtergelaten. Tijdens de dagen van de Bevrijding lieten veel mensen uit Barlo zich fotograferen, zittend op het afweergeschut. Nadat een paar mensen aan de wielen draaiden en ermee speelden ging het mis. Een van de kanonnen bleek nog geladen te zijn en ging af. De granaat ontplofte vier kilometer verder, gelukkig vielen er geen gewonden. Omroep Gelderland wilde dit uitgebeeld zien, en in het publiek Nederlandse vlaggetjes en oranje bloemen.

De wedstrijd bestaat uit twee verschillende onderdelen. Met het ene onderdeel kunnen de dorpen geld verdienen en met het andere onderdeel kunnen ze de titel Leukste dorp van Gelderland winnen. In totaal kunnen deelnemers uit Barlo 1000 euro verdienen. Per spelonderdeel 250 euro. Ze kunnen geld verdienen voor het maken van het decor, voor een minimum van 300 bezoekers tijdens de opnames, bij een spel waarin ze op een weegschaal 1000 kg aan mensen moeten zien te krijgen en bij de hokkenparade. Een hok is een plek, vaak een schuur of een caravan, van een bepaalde vriendengroep, waar vrienden ieder weekend samen komen. Tijdens de hokkenparade laten de jongeren dus zien waar zij ieder weekend gezellig zitten.

Gerdienke zegt dat het opgeven van Barlo begon als een grapje. “Ik kreeg een opmerking van ‘is dit niet wat voor jullie’. Toen dacht ik er even over na en vervolgens heb ik Barlo opgegeven. Zelf heb ik tien mensen verzameld die mee wilden doen met deze spelshow.” Gerdienke vertelt dat Barlo één van de jongste teams van Gelderland heeft samengesteld. Ook zijn de leden van het team uit diverse hoeken gekozen. “We willen natuurlijk zoveel mogelijk variatie in ons team qua mensen, bovendien moet het teamlid wel veel contacten in de omgeving hebben.”

Overdag is het erg druk in Barlo. Verschillende vrijwilligers zijn aan het helpen met het decor en er wordt veel geregeld om de opdracht zo goed als mogelijk uit te voeren. Gerdienke vertelt dat er enorm veel enthousiasme is bij de inwoners van Barlo. “Er zijn mensen die zelfs hun vakantie er een dag voor hebben uitgesteld dat is echt heel erg bijzonder. Vandaag zijn er ook zoveel vrijwilligers die helpen, het is echt geweldig.” Gerdienke legt uit dat Barlo mede daarom moet winnen. In Barlo is iedereen zo erg betrokken met elkaar, het is echt bijzonder. Bedrijven hebben erg veel gesponsord zoals de lunch en materialen. Het geld dat ze opbrengen met deze dag wordt geschonken aan christelijke Oranjevereniging Wilhelmina Barlo. Met het geld worden nieuwe parasols voor de vereniging gekocht.

Meer berichten