Foto:
Columns

Randbericht | Vakantieparadijs

Vakantieparadijs

De gemeente Aalten wil goed presteren. Burgemeester en wethouders pronken graag met lijstjes, waaruit blijkt dat de zaken goed geregeld zijn. Niet omdat dat dit goed is voor hun eigen ego, maar omdat het betekent dat bewoners en bedrijven dan tevreden zijn. Daarom is het goed dat de gemeente in de top tien staat als gemeentelijke lasten worden vergeleken, want dat betekent dat wonen en werken er niet te duur is.

Ook is het goed om hoog te scoren in een lijst waaruit blijkt of een gemeente snel en adequaat op vragen van bedrijven en burgers reageert. Aalten staat zelfs in allerlei ranglijsten, die bij nadere bestudering weinig blijken voor te stellen. Ze zijn gebaseerd op de meningen van een zeer beperkte groep, of, nog erger, van een jury. In beide gevallen is geen sprake van een representatieve keuze. Natuurlijk staat het leuk in de krant dat de beste bed en breakfast zich in Aalten bevindt of dat je daar terecht kunt in de mooiste oude kerk of het fraaiste natuurgebied. Maar heeft het veel waarde?

Misschien is het zelfs beter om niet altijd de beste te willen zijn en de hoogste scores te willen halen. Ik moest daar aan denken nadat ik een aantal recreatiebedrijven had bezocht in de buurgemeente. Ze zagen er prachtig uit, maar Winterswijk is nog niet af. Daar hebben ze last van grootheidswaanzin. Daar verwachten ze al snel één miljoen toeristische overnachtingen per jaar te bereiken. Dat is niet niks. Dat betekent dat de huidige capaciteit van de campings, hotels en bed en breakfasten fors moet groeien. Ik zie een gebied voor me met alleen maar grotere campings en toeristen die je zelfs op de rustigstee plekken tegen komt.

Voor Aalten is dat uiteraard geen zorgpunt. Het zal zelfs zo zijn dat al dat recreërende volk zo nu en dan in Aalten opduikt. Daar profiteren horeca en winkels ongetwijfeld van. Maar soms kun je van je buren leren wat je niet moet doen. Ook de gemeente Aalten heeft namelijk ambities op gebied van recreatie. Meer bezoekers en overnachtingen is de wens en daarvoor moet je wat doen, zoals het realiseren van meer overnachtingsplaatsen. Vier grote hotels bij de Slingeplas zou een goede mogelijkheid zijn geweest, nu de gemeente die heeft aangekocht. Maar dan overheerst toch het verstand bij de verantwoordelijk wethouder. Meer recreatie daar is niet de bedoeling.

Laat dat verstand altijd overheersen als het om de recreatie gaat. Denk niet in termen van huisjesparken, pretparadijzen en tientallen grote evenementen. Kanoplannen voor de beken? Verscheur ze, want juist in de zomer zullen die steeds vaker droog vallen. Soms kun je beter klein en bescheiden blijven en als uitgangspunt nemen dat je de kernwaarden van je toeristisch product wilt behouden. Dat zijn rust, ruimte, kleinschaligheid, rust en nog eens rust. De bezoeker wil kunnen wandelen en fietsen en af en toe op een terrasje zitten, maar wil niet in colonne over al die smalle paden gaan. Ook willen ze niet al te lang wachten op een versnapering. Aalten koester daarom je kleinschaligheid en klantvriendelijkheid. Laat Aalten een vakantieparadijs blijven. Naar Winterswijk ga je voor de drukte, naar Aalten voor de rust.

Meer berichten