Vier meiden stappen af om op hun telefoon te gaan. Foto: Eva Schipper
Vier meiden stappen af om op hun telefoon te gaan. Foto: Eva Schipper

Mobiel gebruiken op de fiets verboden: 'lastig maar begrijpelijk'

AALTEN - Op 1 juli is een nieuwe wet van kracht geworden, die het verbiedt om elektronische apparaten vast te houden tijdens het fietsen. Eerder was bijvoorbeeld appen op de fiets nog toegestaan, maar nu krijgt men daar een forse boete voor. Leerlingen van christelijk college Schaersvoorde vertellen wat zij ervan vinden. En agent Richard ter Bekke vertelt waarom het appen op de fiets gevaarlijk is.

Door Eva Schipper

Noor Fukkkink (15), Mariël Tervoert (15), Maud Schoppers (15) en Naomi Kremer (15) zitten in de derde klas. De vier meiden hebben allemaal een mobiele telefoon. Mariël vertelt dat zij vóór de invoering van de wet wel af en toe een bericht verstuurde. “Het is makkelijk om even snel een bericht te verzenden op de fiets, ik deed het wel alleen als het echt nodig was.” Maud vertelt dat zij zelden een bericht verzond. Ze zegt lachend: “Ik denk dat - als ik op mijn mobiel zit tijdens het fietsen- dat ik samen met mijn fiets omval.”

De leerlingen snappen erg goed dat de wet is ingesteld. “We hebben in de klas gehoord dat mensen het niet echt fijn vinden, maar begrijpelijk is het zeker.” De meiden vinden het wel vervelend dat je je telefoon ook niet meer mag vasthouden. Noor zegt: “Als je een rokje aan hebt of een broek zonder zakken, moet je al meteen een tasje meenemen.” De andere meiden bevestigen de mening van Noor.

Richard ter Bekke is politieagent en werkt voor de verkeersveiligheid in Aalten. Richard is erg blij met de invoering van de wet. "Dit had al tien jaar eerder moeten gebeuren. Afleiding in het verkeer veroorzaakt enorm veel ongelukken. Voor de overige weggebruikers is het gebruik van een telefoon op de fiets in het verkeer een van de grootste ergernissen." Richard geeft aan dat er al veel bekeuringen zijn uitgedeeld. Het gaat om tientallen bekeuringen. "Op het moment wordt er erg veel reclame voor de wet gemaakt, om vooral de jeugd te waarschuwen." In Aalten zijn wijkagenten bezig met een actie om fietsers te waarschuwen. Op de weg staat dan gespoten: smart phone? stap af! boete = € 95,-. "Voor jongeren is 95 euro (onder de 16 jaar half geld) natuurlijk erg veel geld, dat begrijpen wij ook wel. Maar de regel is er niet voor niets; het was echt nodig. De telefoon zorgt voor afleiding en dat kun je niet hebben in het verkeer. Je móet met de aandacht bij het verkeer zijn. Daarom is het gebruik van de mobiel op de fiets, en ook het vasthouden ervan, niet meer toegestaan."

Meer berichten