De leerlingen met op de eerste rij onder andere wethouder Hans te Lindert. Foto: Bruno Wansing
De leerlingen met op de eerste rij onder andere wethouder Hans te Lindert. Foto: Bruno Wansing

Leren zonder grenzen

AALTEN - Dag van de Onderzoeker, dat was het motto op vrijdag 5 juli aan de Junge Uni in Bocholt. "We hebben het niet alleen over Europa, we maken Europa", aldus Thomas Waschki, bij de verwelkoming van 54 jongeren uit Aalten en Heek die deelnamen aan de workshops 'Word een techneut', 'De energietransitie – Wanneer wordt het eindelijk serieus?', 'Social Media ...en hoe ga ik ermee om' en 'De wetenschap van biomimetiek'.

Op de Junge Uni in Bocholt komen de MINT-onderwerpen op de eerste plaats. Dit zijn wiskunde, informatica, natuurwetenschappen en technologie. En dat is waar het bij 'Leren zonder grenzen' ook om draait. De Junge Uni hecht veel belang aan het leuk maken van leren. Thomas Waschki deed verslag van de gesprekken tussen onder andere de Duitse stad Bocholt en de Nederlandse gemeente Aalten. "Vandaag hebben we het niet alleen over Europa, maar maken jullie deel uit van Europa. Ik wens je veel plezier bij het leren over technologie en ik zou het fijn vinden als je over de grenzen heen vrienden kunt maken."

Vier workshops
In twee rondes konden de jongeren twee van de vier workshops bijwonen. Het team van Royaal Spelen met Bart van den Broek en Rien Fongers had z'n eigen gereedschappen meegenomen. Samen bouwden de jongeren een hydraulische grijper. Niet alleen samenwerking, maar ook veel vaardigheid was vereist. "De meisjes zijn hier meestal beter in, ze werken nauwkeuriger", vertelt Bart van den Broek. Uiteindelijk lukte het iedereen toch een grijper te bouwen.

Prof. Dr. Rainer Nawrocki van de Westfälische Hochschule in Bocholt, die ook docent is aan de Junge Uni in Bocholt, bracht in zijn werkplaats verslag uit over de energietransitie en 'wanneer het eindelijk serieus wordt'. "Als al het ijs op aarde zou smelten, zou de zeespiegel 80 meter stijgen. Bocholt zou dan net zo volledig onder water staan als bijna heel Nederland. In Limburg zijn er nog een paar heuvels, die meer dan 280 meter hoog zijn, maar dan zouden die wel smaller zijn", meldde Nawrocki en dat zorgde voor verbaasde gezichten.
Het onderwerp 'Sociale media - en hoe ga ik daar verantwoord mee om' stond op de agenda van politiecommissaris Ulrich Kolks. Bescherming van minderjarigen was evenzeer een onderwerp als dubieuze en criminele gebruikers die kinderen en jongeren oplichten. "Als je iets merkt, bijvoorbeeld bij je klasgenoten, neem dan onmiddellijk contact met de politie op", adviseerde hij. "We zijn nu zo goed toegerust dat we dergelijke criminelen snel kunnen opsporen."

In het spoor van de natuur
In de workshop 'De wetenschap van biomimetiek' liet Dr. Lisa Heider zien dat de natuur het beter kan en dat mensen al veel dingen gekopieerd hebben: ultrasterke synthetische spindraden, kleeffolies die gebruik maken van het functionele principe van gekkovoeten, klittenbandsluitingen of turbinebladen die op walvisvinnen zijn gemodelleerd.

Belangstelling uit Nederland
Hans te Lindert, wethouder van de gemeente Aalten, Alexandra Arens, adviseur voor grensoverschrijdende samenwerking bij de gemeente Aalten, Stan Buil, projectleider van 'Leren zonder Grenzen' en Caroline Termaat, regisseur van de thematafel Onderwijs & Arbeidsmarkt van 8RHK Ambassadeurs, brachten vanuit Nederland een bezoek aan de Dag van de Onderzoeker.
Wethouder Hans te Lindert: "Erg mooi om te zien welke kansen er liggen als we 'onbegrensd' denken. Kenmerkend voor de samenwerking die ontstaat rondom dit thema en dankzij de Junge Uni en Royaal Spelen, is dat we gewoon aan de slag gaan. Niet oeverloos bespreken in allerlei overlegvormen, maar gewoon aan de slag. Of zoals we in de Achterhoek zeggen D'RAN!"

Meer berichten