De vijf leerlingen van obs De Slinger. Foto: Eva Schipper
De vijf leerlingen van obs De Slinger. Foto: Eva Schipper

Van de basisschool naar de middelbare school

AALTEN - Volgend jaar gaan alle leerlingen uit groep acht naar een middelbare school. Voor veel leerlingen is dit een spannende stap. Je krijgt nieuwe vrienden en de school is veel groter dan dat je gewend bent. De basisschoolleerlingen van openbare basisschool De Slinger gaan ook naar een middelbare school. In een gesprek met vijf basisschoolleerlingen vertellen ze hoe zij over volgend jaar denken.

Door Eva Schipper

Job Veldhuis (13 jaar) vertelt dat hij niet verwacht dat hij het druk gaat krijgen volgend jaar. “Misschien is het huiswerk voor andere leerlingen wel heel veel, maar ik denk dat het voor mij wel mee valt. Ik vind het niet heel erg om wat voor school te doen.” Job vertelt dat hij het jammer vindt dat hij de school verlaat. “Ik ben hier toch begonnen en als je dan weggaat voelt dat wel een beetje gek.”

Anne Frerichs (12 jaar) vindt het ook jammer dat ze weggaat. “Ik ga mijn vrienden wel veel minder zien, dat vind ik niet zo leuk.”Anne verheugt zich wel op de gymlessen van haar nieuwe school. “Op mijn nieuwe school is het gymlokaal veel groter, dat lijkt me veel leuker.”

Basten Lammer (12 jaar) ziet helemaal niet op tegen volgend jaar. “Ik ken al heel veel mensen en het is gewoon een school. Dat kan niet spannend zijn.” Nadat Basten even nadenkt vindt hij toch iets spannend. “Ja, er zijn wel veel grotere jongens, maar ik ga me daar niks van aantrekken.” Basten verwacht dat de lessen op zijn nieuwe school saai zullen worden, toch hoopt hij dat ze wel heel interessant gaan worden.

Ruben van der Linde (12 jaar) verwacht dat het huiswerk op de middelbare school geleidelijk oploopt.” Het is net als in groep 8. In het begin hadden we nauwelijks huiswerk. Aan het einde van schooljaar soms drie keer per week. Op de middelbare school wordt dit de hele week.” Ruben bedenkt nog een duidelijk verschil tussen de basisschool en de middelbare school. “Als ik nu op mijn telefoon appjes verzend naar mijn vrienden dan gaat dat vooral over grapjes en over spelen. Volgend jaar gaat het appen vooral over school gerelateerde dingen. Heel af en toe denk ik nog wel te kunnen spelen met vrienden, maar dan wel in het weekend.”

Puck Hulzink (11 jaar) geeft aan dat ze al veel mensen kent. “Het is wel minder spannend, omdat ik al veel mensen ken van kerkkamp en sport.” Ze denkt dat ze volgend jaar wel vrije tijd overhoudt als ze haar huiswerk op tijd af heeft. Puck heeft al wel over de toekomst nagedacht.” Ik twijfel heel erg, het ene moment denk ik erover om architect te worden. Daarna denk ik toch weer dat het leuker is om kok te worden. Ik weet het niet gewoon niet.”

Meer berichten