Foto: collectie Leo van der Linde
Foto: collectie Leo van der Linde (Foto: Foto: )

Oplossing zoekplaatje: molen IJzerlo.

AALTEN - Eén van de oudst bekende afbeelding van de molen van IJzerlo, waarbij de wieken nog intact zijn. De molen werd later onttakeld. De ansicht dateert uit circa 1911.

In 1856 werd door Harmen Jan Huisstede een stuk grond gekocht van Wessel Veerbeek. Huisstede bouwde op dit stuk grond een molen van het type grondzeiler. De wieken gingen vlak langs de grond, vandaar de naam: grondzeiler. Eén van de eerste molenaars op de achtkantige molen was Hendrik Jan te Kotte. Na zijn dood werd de molen in 1887 verkocht aan Jan Teube Westerveld. In 1891 werd de molen gekocht door Anton Brunsveld. Brunsveld kwam van de Kruisberg in Doetinchem en had het molenaarsvak geleerd op de Benninkmolen in IJzevoorde en op de molen in Doetinchem. Eerst bleef Brunsveld als een echte forens wonen in Doetinchem.
De weg naar IJzerlo werd lopend op klompen afgelegd. Op zondag moest hij terug zijn in Doetinchem om daar zijn kerkbezoek af te leggen. In 1893 trouwde hij met Gesina Johanna Pennings van Thijs en toen ging het echtpaar bij de molen in IJzerlo wonen. Zijn schoonvader had daar een woning voor hen laten neerzetten. Antoon begon nu ook brood te bakken en in de molen werden rookwaar en andere dingen verkocht. Hier werd de grondslag gelegd voor de latere buurtsuper van Brunsveld. Deze winkel was tot voor enkele jaren de laatste buurtsuper in de gemeente Aalten. In het jaar 1924 is de molen onttakeld. De molen werd voortaan door stoom aangedreven. In 1979, dus 20 jaar geleden, werd het restant van de molen gesloopt.


 

Meer berichten