Burgemeester Antond Stapelkamp en zijn vrouw Cecile, geflankeerd door Harry en Ada Rutgers. Foto: Frank Vinkenvleugel
Burgemeester Antond Stapelkamp en zijn vrouw Cecile, geflankeerd door Harry en Ada Rutgers. Foto: Frank Vinkenvleugel

Vijftigste keer 'ankommen' voor burgemeester Stapelkamp

DINXPERLO - Het is donderdagmiddag 4 juli rond de klok van vijf wanneer de auto van burgermeester Stapelkamp de Pas in Dinxperlo oprijdt. Het is een mooie zonnige zomermiddag. Veel mensen zijn al thuis en bezig met het bereiden van de avondmaaltijd, of zitten gezellig aan tafel te kletsen en samen de dag door te nemen. De meesten zullen zich er niet van bewust zijn dat hun buren Harry en Ada Rutgers van nummer 13 ietwat gespannen zijn. Want bij hen schuift de burgemeester met zijn vrouw aan, voor de vijftigste editie van Ankommen.

Door Danielle Jolink

Op de vraag waarom Harry en Ada zich hebben opgegeven als adres waar burgemeester Anton Stapelkamp en zijn vrouw Cecile aan tafel kunnen schuiven, antwoordt Harry: "Omdat dit ons een unieke kans leek. Want hoe vaak komt het nu voor dat je de burgemeester op bezoek krijgt? Behalve dan bij bijvoorbeeld een huwelijksjubileum."

Omdat het al ruim anderhalf jaar geleden was dat Harry en Ada zich opgegeven hadden en ze hierna niks meer gehoord hadden, gingen ze er eigenlijk al vanuit dat het er niet meer van zou komen. Het was met de laatste keer stemmen dat Ada de burgemeester tegenkwam bij het stembureau waar zij net uitliep. Burgemeester Stapelkamp ging die dag samen met zijn vrouw alle achttien stembureaus in de gemeente Aalten op de fiets af. Ada vertelt: "Dat vond ik zo bijzonder. Hoeveel stembureaus er waren wist ik op dat moment niet maar wel dat het er best veel waren; dat moest haast wel." Dus sprak ze haar respect hiervoor uit naar de burgemeester en zo raakten ze in gesprek met elkaar. In dit gesprek vertelde ze ook dat ze zich op hadden gegeven voor het 'ankommen' maar er verder niets meer van gehoord had. Hier steekt burgemeester Stapelkamp op in en hij vertelt: "Hierop heb ik gezegd dat ze contact op moesten nemen met mijn secretaresse en dat zij dan het adres zouden worden voor de vijftigste keer ankommen." En zo kan het dus gebeuren dat ze met z'n vieren ontspannen zitten te kletsen in de tuin van Harry en Ada. "Ik was echt wel wat gespannen hoor", zegt Harry, "maar dat is nu al helemaal over."

Met het 'ankommen' wilde burgemeester Stapelkamp vooral inzicht krijgen in de mensen in de gemeente, en de straten, dorpen en buurtschappen leren kennen. Burgemeester Stapelkamp: "De eerste bij wie we aangeschoven zijn, was een mevrouw van 96. Daarna volgde een diversiteit aan adressen; bij een gezinshuis, bij ouderen, bij gezinnen, bij Estinea, bij alleenstaande mensen, bij mensen die hun hele leven al in de gemeente wonen tot mensen die er pas later zijn komen wonen. Dit heeft erg leuke, gezellige gesprekken opgeleverd. We hebben vooral enthousiaste mensen meegemaakt die trots zijn op hun huis, of op wat ze doen of gedaan hebben. Over het algemeen is er maar weinig 'geklaagd'. Ook hebben we hele bijzondere, kwetsbare gesprekken gehad, waar we van onder de indruk waren. Het heeft ook zeer zeker inzicht gegeven in de gemeente en in hoe de dingen gegroeid zijn en het heeft een brede kijk op de samenleving gegeven. Ik wil dan ook heel graag iedereen waar we hebben mogen aanschuiven bedanken voor hun gastvrijheid. En voor de mensen die zich hebben opgegeven maar waar ik nog niet geweest ben; het kan even duren, maar alle 140 mensen die zich op hebben gegeven, komen uiteindelijk aan de beurt."

De gerechten die in al die vijftig keren zijn geserveerd zijn net zo divers als de mensen die de burgemeester bezocht heeft. Van een zelfgemaakte reeburger tot aan pannenkoeken. In al die keren hebben de burgemeester en zijn vrouw twee keer karnemelkse saus gehad als Achterhoeks gerecht maar dat was dan ook eigenlijk het enige Achterhoekse gerecht dat ze voorgeschoteld hebben gekregen. "De mensen denken eigenlijk allemaal dat we bij het vorige adres vast iets Achterhoeks hebben gegeten maar dat is dus eigenlijk helemaal niet zo. Ik kijk dan ook erg uit naar een Achterhoeks gerecht dat ons nog niet zo bekend is", aldus burgemeester Stapelkamp. Na deze woorden schoof het burgemeestersechtpaar bij Harry en Ada aan tafel waar ze als voorgerecht een heerlijk uitziende salade met gerookte zalm geserveerd kregen.

Meer berichten