Er is volop informatie verkrijgbaar op de open dag. Foto: Gerard te Hennepe
Er is volop informatie verkrijgbaar op de open dag. Foto: Gerard te Hennepe (Foto: )

Zondag open imkerijdag bij De Ahof

AALTEN - In heel Nederland houden imkers het komende weekend open huis. Ook afdeling Aalten van de Nederalndse Bijenhoudersvereniging houdt zondag 14 juli een open dag in de bijenstal bij kinderboerderij De Ahof. Van 11.00 tot 16.00 uur is de bijenstal geopend en zijn imkers aanwezig om tekst en uitleg te geven.

NBV afdeling Aalten houdt zich actief bezig om het houden van bijen onder de aandacht te brengen. In 2016 kon de vereniging, door verschillende financiële bijdragen, een jubileumboek uitgeven over het imkeren en de geschiedenis van de 100-jarige vereniging. Tijdens de open imkerij dag in 2017 werd de bijenstal bij De Ahof geopend. Door verschillende subsidies en financiële ondersteuning heeft Bijenvereniging Aalten hiermee een unieke plaats kunnen realiseren om bezoekers te informeren over het imkeren en alles wat daarbij komt kijken. Ook worden er lessen gegeven aan de schoolklassen die in de educatieruimte kunnen worden ontvangen.

Tijdens de open dag, aanstaande zondag, vertellen imkers graag over hun fascinerende en nuttige hobby. Ze leggen ook graag uit hoe belangrijk bijen zijn voor het in stand houden van de natuur en welke belangrijke schakel de bijen vormen in onze voedselketen. Ze laten graag zien wat er zoal komt kijken bij het houden van bijen.

Bijen van dichtbij
Wie dat wil, kan een kijkje nemen in een bijenkast. Wie dat niet aandurft, kan terecht bij een observatiekast, waar een bijenvolkje achter glas te zien is. Misschien lukt het om de koningin te ontdekken, en ook is het verschil tussen de darren, de mannetjes, en de werksters, de vrouwelijke bijen te zien.
Aan de hand van video's en postermateriaal is te zien hoe de honing geslingerd wordt en in een potje terecht komt, wat de bijen met het stuifmeel doen dat ze ophalen en hoe met de bijen de specifieke koolzaad- of heidehoning wordt gewonnen.

Zelf een kaars rollen
Ook is er te zien hoe de bijen met hun eigen was raten bouwen. De kinderen kunnen tijdens de open dag hun eigen kaars van bijenwas rollen. Dit is mede mogelijk gemaakt door OWN Aalten.

Bijenhotels
Op de Landelijke Open Imkerijdag wordt niet alleen aandacht besteed aan de honingbij, maar zal er ook aandacht worden besteed aan de wilde bijen in Nederland. Met bijenhotels en bloemen kunnen deze interessante en nuttige insecten geholpen worden. Bij de bijenstal op de Ahof zijn ook bijenhotels geplaatst.

Biodiversiteit
Alle bijen, ook de honderden solitair levende soorten, maken moeilijke tijden door. Onder andere door een gebrek aan bloemen lopen de aantallen van deze belangrijke bestuivers terug. De Staat van Stasse, een Radio 2-programma, ging in april met een bus het land door om aandacht te vragen voor de bijen. In een marathon-radiouitzending verspreidden dj's Stefan Stasse en Frank van 't Hof bloemzaad bij luisteraars die hun grond ter beschikking hebben gesteld. Gemeente Aalten ontving de Radio 2 bus bij kinderboerderij De Ahof en reikte aan de aanwezigen een zakje met zaad uit.
De gemeente ondersteunt jaarlijks het inzaaien van de akkerranden door het verstrekken van een subsidie via het uitvoeringsprogramma van het Landschapontwikkelingsplan dat door het SAAP wordt samengesteld. Ook zaait de gemeente zelf actief bloemenranden in en draagt daardoor bij aan de biodiversiteit in de gemeente.

Volop informatie
Het bezoek aan de bijenstal is gratis. Er is allerlei informatie beschikbaar over bijen en over hoe iedereen de eigen tuin of het balkon bijvriendelijk kan inrichten. Daarmee willen de imkers benadrukken dat de bij een belangrijke plaats inneemt in de biodiversiteit.
Wie enthousiast is of wordt en overweegt een cursus te volgen om zelf te gaan imkeren, kan hierover ook de nodige informatie ontvangen.

Studieclub
NBV afdeling Aalten telt momenteel veertig leden. De laatste jaren hebben zich ook jongere imkers aangemeld bij de vereniging. In 2018 is afdeling Aalten van start gegaan met een aantal studieclubs. Na het succes van dat eerste jaar is er dit jaar een vervolg aan gegeven. In kleine groepjes komen de imkers bij elkaar. Bij voorkeur die imkers die nog niet zolang imkeren met een of meer imkers die al vele jaren ervaring hebben in het houden van bijen. Tijdens deze avonden wordt er gezamenlijk in een kast gekeken en wordt besproken wat er te zien is, wat de ontwikkelingen zijn. Op deze manier wordt er veel van elkaar geleerd.

Kinderboerderij
Naast dat de bijenstal is geopend is ook de kinderboerderij geopend en kan een bezoekje gecombineerd worden.


 

Meer berichten