Foto: Image by andreas160578 from Pixabay

Samen geld besparen op de energierekening voor een duurzame gemeente

In Nederland groeit ons bewustzijn met de dag als het gaat over de vraag hoe belangrijk groene energie voor de mensheid is. Dit is zichtbaar in de ontwikkeling van duurzame producten en in de aanschaf van die producten. Er zijn veel verschillende manieren om duurzaam met energie om te gaan. Zo kunnen we apparaten kopen met gunstige labels, of bijvoorbeeld zonnepanelen laten leggen op de daken van onze woningen. In de gemeente Aalten wordt er ook alles aan gedaan om het dorp duurzamer te maken. Het motto in de gemeente is dan ook 'energieneutraal in 2030'.

Samen een lager energieverbruik
In Nederland willen we graag van het gasverbruik af. Helaas is dit tot nu toe nog niet echt gelukt. Ongeveer 90% van de huishoudens is nog steeds voorzien van gas. Ook is er een groei in huishoudens, dit komt door de toenemende groep senioren, zo blijkt uit onderzoek. De oorzaak zit grotendeels in de groei van de 65-plus-huishoudens. In twee jaar tijd is deze groep verantwoordelijk voor een stijging van maar liefst 90%. Bovendien komen er ook steeds meer eenpersoonshuishoudens bij. Dit betekent nog meer verbruik van onze energie. We moeten samen streven naar een lager energieverbruik om alle huishoudens in de toekomst goed te kunnen voorzien.

Energieplein Aalten
In Aalten en omstreken hebben maar liefst vijftien bedrijven die energiebesparing belangrijk vinden het Energieplein Aalten opgericht. Dit is een organisatie waar je als bewoner van Aalten en omgeving terecht kan voor al je vragen rondom energiebesparing. Ook kun je er producten bestellen voor een duurzamer leven in en om jouw huis. Het energiezuinig maken van je huis bespaart je namelijk erg veel geld in de maand. Bovendien krijgt een energiezuinig huis een hoger energielabel. Je huis wordt dan ook nog eens meer geld waard. Er zitten dus erg veel voordelen aan een duurzaam huis.

Geld besparen
De mogelijkheid tot het uitvoeren van energiebesparende maatregelen wordt ook nog eens deels gesubsidieerd. Deze subsidieverordening 'Achterhoek Bespaart'. De gemeente Aalten betaalt maximaal 1/3 van de gemaakte kosten met een maximum van 500 euro. Een voorbeeld van een maatregel is een dakisolatie. Gemiddeld bespaar je met elke aanpassing aan een woning 1230 kg CO2-uitstoot. Ook is het mogelijk om een duurzaamheidslening aan te gaan. Dit is een laagrentende lening die woningeigenaren kunnen gebruiken om de energiebesparende plannen te realiseren. Het is zelfs mogelijk om de twee regelingen te combineren.

Coöperatieve Achterhoekse Groene Energie Maatschappij
De gemeenten in de Achterhoek streven naar een duurzame Achterhoek. Acht Achterhoekse gemeenten willen samen de groentransitie versnellen. Als bewoner van Aalten kun je gebruik maken van de groene energie van AGEM. Dit is lokaal opgewekte energie. In de vorm van bijvoorbeeld windmolens, zonnepanelen of groen gras. Als je de kosten voor stroom en gas inclusief btw vergelijkt met AGEM en Nuon Groen uit NL, ben je goedkoper uit met jouw lokale energieleverancier. Per jaar scheelt het je 93 euro. In vergelijking met Greenchoice Maximaal Groen ben je met AGEM 229 euro goedkoper uit per jaar. Zelf doen? Energie vergelijk je makkelijk online. Genoeg mogelijkheden dus voor elke bewoner van onze gemeente Aalten om steeds groener te wonen. Samen besparen we hierdoor energie en geld. Zo maken we onze toekomst duurzaam.

Dit artikel wordt u aangeboden door Energieleveranciers.nl. Het is niet gemaakt onder verantwoordelijkheid van de redactie van deze uitgave.

Meer berichten