Lisa bezig met de 'oefenkop', terwijl haar coach voor deze dag, Sandra, toekijkt. Foto: Lydia ter Welle
Lisa bezig met de 'oefenkop', terwijl haar coach voor deze dag, Sandra, toekijkt. Foto: Lydia ter Welle

Prokkelwens van Lisa vervuld bij Kapsalon Ter Maat

AALTEN - Donderdag was de dag dat de 25-jarige Lisa uit Groenlo, cliënte van Estinea, haar Prokkelwens in vervulling zag gaan. Ze mocht meelopen in Kapsalon Ter Maat in Aalten.

Een prokkel is een prikkelende ontmoeting tussen mensen met en mensen zonder beperking. Het kan gaan om een uitstapje, maar ook bijvoorbeeld om een dagje met iemand met een bepaald beroep mee te mogen lopen. Begin dit jaar kregen alle cliënten van Estinea een kaart waarop ze een prokkelwens konden invullen. Tachtig cliënten vulden een wens in, waaronder Lisa. "Mijn prokkelwens was om stage te mogen lopen in een kapsalon. Vanaf dat ik nog heel jong was, heb ik al geroepen dat ik kapster wilde worden. Dat is er nooit van gekomen, dus deze kans om mee te lopen in de kapsalon vind ik heel erg leuk! Het contact maken met mensen, en hen blij maken met een mooi kapsel, dat leek me heel leuk aan dat vak." Lisa werkt twee dagen per week in het Samen Sterk-team van Estinea, waarbij ze als ervaringsdeskundige anderen ondersteunt, en daarnaast twee halve dagen in het Dorpshuis in Harreveld. Op de vraag wat ze denkt te mogen doen, voorspelt ze: "Ik mag vast wel de haren opvegen na een knipbeurt van een klant. En verder zie ik het wel."

Haar coach deze dag is kapster Sandra. "Misschien vind je het ook leuk om op de 'oefenkop' met jaar te proberen om rollers in te draaien. En we moeten ook veel was verzorgen: handdoeken wassen, drogen, vouwen. En verder kijken we wel wat je nog meer kan doen." Lisa begint met halen van koffie en thee voor haar begeleiders en uw verslaggever. We spreken af dat we 's avonds even telefonisch contact hebben om haar ervaringen te bespreken.

Rond zeven uur 's avonds neemt Lisa de telefoon op, en vertelt - nog steeds super-enthousiast: "Het was een geweldige dag! Ik heb geveegd, en koffie en thee gehaald voor de klanten. En ik mocht zelfs de haren van een mevrouw wassen. En van een gymleraar van Schaersvoorde mocht ik de haren föhnen en gel in z'n haren doen!" Ze kijkt terug op een geweldige morgen. "Ik ben rond de middag naar huis gegaan, en toen was ik echt heel erg moe. Ik vond het heel fijn om bij Kapsalon Ter Maat te mogen meelopen, en vond het super dat ook de klanten zo aardig voor me waren." Een prachtig voorbeeld van een Prokkel: een inspirerende ontmoeting tussen iemand met en mensen zonder beperking.

Meer berichten