Dirigent Henk-Jan Heijnen van het A-orkest van Harmonie Ulft en is gemaakt tijdens het Top2000 concert in 2016. Foto: René Moorman
Dirigent Henk-Jan Heijnen van het A-orkest van Harmonie Ulft en is gemaakt tijdens het Top2000 concert in 2016. Foto: René Moorman

Groot gelegenheidsorkest geeft op 15 juni gratis concert in De Hofnar

AALTEN - Na een zeer succesvol Jubileumconcert van de Aaltense Orkest Vereniging op 6 april, zijn de feestelijkheden voor de AOV dit jaar nog lang niet voorbij. Samen met muziekvereniging Advendo Lintelo die dit jaar ook 100 jaar bestaat, geeft de AOV in samenwerking met de andere fanfare- en harmonieorkesten binnen de gemeente Aalten een bijzonder concert op zaterdagavond 15 juni in evenementencentrum De Hofnar in Aalten.

Door Iris Jansen

Voorzitter Bert Hinkamp vertelt over de komende activiteiten: "Het concert is in zoverre bijzonder te noemen dat het gegeven wordt aan het einde van de repetitiemiddag op 15 juni. Tijdens de zogenaamde Play-Inn, zullen de leden van beide jubilerende orkesten samen met muzikanten van andere verenigingen onder leiding van gastdirigent Henk-Jan Heijnen uit Winterswijk, bepaald geen onbekende in de fanfare- en harmoniewereld, een mooi en aantrekkelijk programma instuderen. Hij is een zeer ervaren dirigent en verbonden aan meerdere orkesten in de Achterhoek. Ook is hij initiatiefnemer en dirigent van het Oost Gelders Jeugd Orkest en het TOP-orkest. Het is natuurlijk heel spannend om met elkaar dit in één dag voor elkaar te krijgen."

Om zo'n 100 muzikanten tijdens één repetitiemiddag op elkaar af te stemmen, is beslist een grote uitdaging. Dirigent Henk-Jan Heijnen vertelt: "Om zoiets in zo'n kleine vijf uur voor elkaar te krijgen is inderdaad een hele leuke uitdaging. Het is fijn dat ik al heel veel muzikanten ken, dus je weet ook waar iedereen zit en wat zijn of haar muzikale rol is binnen de eigen vereniging. Gelukkig heb ik veel ervaring met projectorkesten en met Play-Inns; belangrijk is dat je een programma samenstelt dat in zo'n korte tijd haalbaar is én dat het ook aantrekkelijk is om naar te luisteren. Bovendien moeten de muziekstukken de muzikanten ook uitdagen. Maar als je met muzikanten werkt die gewend zijn om samen muziek te maken, dus geen individualisten, gaat het al snel de goede kant op. De grootste uitdaging zal zijn om de optimale klankkleur van een harmonie en fanfare samen te brengen. Dat zal wel een kleine zoektocht worden, maar uit ervaring weet ik dat dat snel gaat. Het programma is mooi en afwisselend samengesteld. Op wens van de AOV spelen we het mooie en interessante 'Pilatus: Mountain of Dragons' van componist Steve Reineke. Een vertelling over dappere mannen en een draak wat mooi in het stuk muzikaal tot uiting komt en de luisteraar daardoor meeneemt in het verhaal. Met Rossini's 'Le Rendez-vous du chasse' brengen we samen met het Hoornkwartet De Vier Temperamenten, een klassiek stuk uit de 19e eeuw. Later zullen zij nog solo optreden. Ook spelen we de Maxima Mars, door Eric Swiggers speciaal geschreven ter ere van Koning Máxima. Mooi detail is, dat het emotionele Adiós Nonino destijds gespeeld door Carel Kraayenhof op Bandoneon tijdens het huwelijk van Koning Willem Alexander en Koningin Máxima, duidelijk herkenbaar is. Natuurlijk mag een modern nummer zoals Skyfall niet ontbreken maar daar tegenover spelen we ook een Japanse Haiku, gecomponeerd door de Amerikaan Stephan Melillo. Een Haiku is een Japanse gedicht, van drie regels; ook heel bijzonder om dat mee te nemen in het programma. Ik denk zeker dat deze avond veel te bieden heeft; ik kijk er in ieder geval enorm naar uit!"

Voorzitter Hinkamp wil graag nog de rest van het jaarprogramma aankondigen: "Op 22 juni zal het slagwerkorkest van de AOV van zich doen horen tijdens het Slagwerkfestival 'Feel the Beat' op de Farm & Country Fair, waaraan meerdere slagwerkers uit de gemeente Aalten mee zullen doen. Het optreden begint die avond om 18.30 uur. In navolging op de Play Inn van 15 juni, volgt er nog een JeugdPlay-Inn op 29 juni in het Kulturhus Lintelo aan de Schooldijk. Ook dié repetitie eindigt met een afsluitend concert om 15.00 uur en organiseren we samen met Advendo. Om de middag in goede banen te leiden, hebben we speciaal jeugdcomponist en dirigent Ido van Kouwenhoven uit België gearrangeerd. Op deze dag zal er één groot jeugdorkest worden gevormd van 'oudere' en nieuwe jeugdleden uit de gemeente Aalten waarbij ook aandacht is voor speeltechniek, maar alles afgestemd op de jonge muzikanten. Aan het eind van de repetitiemiddag ervaren de kinderen met elkaar hoe leuk en spannend het is om samen aan het publiek het resultaat te laten horen. In november sluiten we ons jublieumjaar af met een bijzonder concert waarvan ik de details nog even geheim wil houden. Ik wil wel vertellen dat het op 2 november in Aalten zal plaatsvinden, maar over de invulling en exacte plaats wil ik nu nog niets verklappen. We kijken eerst met spanning en vol verwachting uit naar het komende zomerprogramma."

Beide Play-Innconcerten op 15 juni en 29 juni zijn gratis te bezoeken.

Meer berichten