Foto:
Columns

Randbericht | Brandalarm

Brandalarm

Bijna elke donderdagmorgen ben ik omstreeks half tien aanwezig in het gemeentehuis van Aalten. Na een hartelijke ontvangst door een van de bodes, kan ik samen met mijn collega's van andere kranten en media weldra doorlopen. Twee verdiepingen hoger zijn de burgemeester en de wethouders al aan het vergaderen. Als ze klaar zijn mogen wij binnen komen voor een gesprek over de besluiten, van de week.

Doorgaans verlopen de gesprekken in een gemoedelijke sfeer. Er is alle gelegenheid om het ook nog even over de laatste belangrijke voetbalwedstrijden te hebben, want sportief zijn de wethouders wel. Ze zitten vaak op de tribune bij de Graafschap en vliegen naar verre buitenlanden om het Nederlands elftal aan te moedigen. Na het verlies van Ajax in de halve finale van de Europa cup was daardoor de stemming minder. Maar doorgaans laten de bestuurders zich niet beïnvloeden door gebeurtenissen buiten de gemeente. Kritische vragen worden vaardig beantwoord. Zelfs zo vaardig dat ik pas na het doornemen van mijn aantekeningen ontdek, dat er geen antwoord is gegeven.

Van verrassingen is tijdens de persgesprekken nooit sprake. Er zijn geen woede-uitbarstingen, nog nooit liep iemand weg, Afgelopen donderdag gingen ze echter allemaal tegelijk. Even vroeg ik me af of ik eindelijk de vraag had verzonnen waarover iedereen boos was geworden, maar het was een geluid dat luid opklonk dat iedereen in beweging bracht. Ik reageer nooit op die geluiden, omdat elk geluid tegenwoordig afkomstig kan zijn van iemands slimme telefoon. De vreemdste dingen hoor je dan, zoals het brandalarm dat in het gemeentehuis van Aalten afging.

Volgzaam als ik ben liep ik toch achter de burgemeester en wethouders aan. We waren midden in een gesprek over de toekomst van het muziekonderwijs. Buiten bleek dat we niet de enigen waren die gereageerd hadden. Het hele gemeentehuis stroomde leeg en daarin bleken zich toch meer mensen te bevinden, dan ik had ingeschat. Ik dacht dat Aalten een kleine gemeente was, maar deze hoeveelheid bekwame mensen kan minstens drie gemeenten behulpzaam zijn. De sfeer bleef gemoedelijk. Iedereen dacht dat het om een oefening ging. Iemand laat dan expres het alarm afgaan om te beoordelen of iedereen adequaat reageert.

Intussen werd het persgesprek gewoon voortgezet. Wethouder Joop Wikkerink was binnen begonnen aan een van zijn lange antwoorden en ging daar voor het gemeentehuis moeiteloos mee door. Een goed politicus is onverstoorbaar. Zelf werd ik wel een beetje afgeleid. Ik keek naar al die medewerkers van de gemeente, die het alarm betrekkelijk luchtig opvatten. Het is het nadeel van oefeningen. Later bleek overigens dat het geen oefening was. Het brandalarm was afgegaan, omdat er rookontwikkeling in het gemeentehuis was. Rookmelders reageerden meteen. Waarom er rook was? Aan de buitenkant van het gebouw waren medewerkers bezig om onkruid, dat ik nog niet had kunnen ontdekken, weg te branden. Rook drong door in de spouwmuur van het gebouw, waardoor we naar buiten moesten. Zullen we in de toekomst die wilde planten toch maar langer laten groeien en handmatig met bijvoorbeeld een schoffel verwijderen?

Meer berichten