Foto:

Randbericht | Plattelandspioniers

Plattelandspioniers

Wat is een pionier? Vroeger waren dat mensen die naar onbekende gebieden trokken om daar een bestaan op te bouwen. Midden op de prairie een huisje bouwen en zorgen dat er eten en drinken is, was echte pioniersarbeid. Tegenwoordig wordt wel anders tegen pioniers aangekeken. Was er eerst alleen waardering voor al die landverhuizers, die in Amerika boerderijen, dorpen en steden stichtten. Dat die pioniers Indianen verdreven en bizonkuddes decimeerden wordt nu als een negatief aspect van het pionieren beschouwd.

Een pionier kan ook iemand zijn die als wetenschapper belangrijke ontdekkingen doet. Pionierswerk kun je overal en op allerlei terreinen verrichten. Elke ontdekker, uitvinder, ontwikkelaar en vernieuwer is een pionier. Dat betekent dat er steeds meer pioniers zijn. Ook ik was pionier toen ik als zevenjarige in een voor mij groot onbekend bos de weg leerde kennen en er op een door anderen niet te ontdekken plek een hutje bouwde. Ik wilde er zelfs overnachten, maar dat mocht niet van mijn moeder.

Wat is platteland? Land dat plat is? Land waar ze plat praten? Land waar alleen boeren wonen? Of is de Veluwe ook platteland? Of het Groene hart in het westen? Volgens de omroepvereniging VPRO hoort dat laatste gebied er niet bij, want dat ligt midden in de Randstad. Voor de VPRO is alles buiten de Randstad platteland. Dat stedelijke gebied, dat zijn groei begon aan de westelijke rand van ons land, schuift langzamerhand naar het oosten en zuiden. Daardoor is er steeds minder platteland. Over vijftig jaar zitten Arnhem en Nijmegen vast aan de Randstad.

De VPRO wil een pionier die op dat steeds kleiner wordende platteland nog actief is uitroepen tot pionier van het jaar. Blijkbaar wordt het als prestatie beschouwd dat daar mensen zijn, die niet naar de Randstad trekken, maar in hun eigen omgeving belangrijk werk verrichten. Ze zorgen ervoor dat ook hier in de Oost-Achterhoek in ieder geval nog sprake is van een beetje beschaving.

Voor de onderscheiding zijn 75 mensen genomineerd, onder wie drie Winterswijksers en twee Aaltenaren. Dat hadden er meer kunnen zijn, want iemand die vanuit Tilburg, dat je al tot de Randstad kunt rekenen, terugkeert naar zijn geboortedorp mag je zeker een pionier noemen. Of neem die raspoliticus uit Didam, die al jarenlang wethouder in Aalten is, terwijl hij grote successen had kunnen boeken in de Randstad, waar hij al bijna woont. Hun prestaties worden als zo vanzelfsprekend beschouwd, dat niemand er aan gedacht heeft ze te nomineren.

Wie wel zijn genomineerd? Richard Jongetjes voor de talloze activiteiten die hij bedenkt, waarmee hij jong en oud verbindt. Gea Boesenkool, die in Kotten twee hectare monocultuur tot een paradijs voor plant, mens en dier heeft gemaakt. Daan de Leeuw die de liefde voor het oude ambacht doorgeeft. Sylvia Heijnen, die van een verlaten kerk een cultuurtempel heeft gemaakt. Jeroen Schreurs, die elke maand drie nieuwe projecten bedenkt en er ook nog een aantal weet te realiseren. De Randstad kan veel leren van deze pioniers. U kunt nog tot en met 16 mei op ze stemmen op de website van het VPRO-programma Tegenlicht.

Meer berichten