De medewerkers van CWV Barlo leggen uit hoe ze de scherpe pinnen afschermen met kunststof beschermstrips. Foto: Lydia ter Welle
De medewerkers van CWV Barlo leggen uit hoe ze de scherpe pinnen afschermen met kunststof beschermstrips. Foto: Lydia ter Welle

Basisschoolleerlingen leren omgaan met grote landbouwvoertuigen in het verkeer

AALTEN/DINXPERLO - Landbouwverkeer, fietsende kinderen en smalle landwegen. Regelmatig zorgt die combinatie voor gevaarlijke verkeerssituaties. Belangrijk dus om kinderen Veilig te leren Omgaan Met Opvallend Landbouwverkeer (VOMOL). Op vrijdag 10 mei kwamen lokale loonbedrijven naar De Ringkamp om de kinderen bewust te maken van mogelijk gevaarlijke situaties.

VOMOL is een lespakket waarmee leerlingen leren wat ze moeten doen als ze onderweg een groot landbouwvoertuig tegenkomen. In de gemeente Aalten biedt Veilig Verkeer Nederland afdeling Aalten-Dinxperlo in samenwerking met het AOC de VOMOL-les aan kinderen van groep 7 en 8 aan. Een VOMOL-les bestaat uit verschillende onderdelen. Voorafgaand aan de echte les gaan de kinderen in de klas alvast aan de slag met het onderwerp en denken ze na over mogelijke gevaren of gevaarlijke situaties die ze zelf hebben ervaren.

Praktijkles
Op vrijdag 10 mei komen de loonbedrijven Te Bokkel, Wildenbeest, Westerveld en CWV Barlo belangeloos met verschillende landbouwvoertuigen naar De Ringkamp aan de Huiskermatedijk 4 in Aalten (buurtschap de Haart). De kinderen kunnen zo echt ervaren hoe groot en breed de voertuigen zijn. En natuurlijk wordt er een aantal gevaarlijke situaties nagebootst zodat de kinderen kunnen oefenen met reageren op de voertuigen. 76 leerlingen van CBS Barlo, CBS 't Möllenveld en CBS De Höve volgen deze praktijkles. Wethouder Hans te Lindert kwam het startsein geven.

Als eerste waren de leerlingen van groep 7/8 van CBS De Höve uit De Heurne aan de beurt. Een van de leerlingen zegt: "Ik kom elke dag als ik naar school ga, minstens twee trekkers tegen." Daarin schuilt voor een deel ook het gevaar, want 'gewend zijn aan' betekent vaak ook 'niet meer zien welke gevaren zo'n grote trekker met een landbouwmachine erachter op kan leveren'. Twee medewerkers van CWV Barlo zijn met een trekker en een grote machine voor de gras- en hooioogst naar De Ringkamp gekomen. Ze laten zien hoe ze de uit-stekende pinnen van het apparaat op 'menselijk' niveau minder gevaarlijk maken door er een beschermstrip overheen te doen. "Anders zou een fietser zich zo maar kunnen verwonden aan de scherpe pinnen:, legt de loonwerker uit. Vervolgens leggen ze uit dat het slim is, om even de berm in te fietsen en af te stappen als zo'n combinatie je tegemoet of achterop komt. "Steek je hand uit, zodat de trekkerchauffeur kan zien wat je van plan bent. En kijk even naar hem, zwaai even, of steek je duim op, ten teken dat je hem en die grote machine gezien hebt. Als hij dan terug zwaait, weet je meteen ook zeker dat hij jou heeft gezien. Als hij je dan veilig is gepasseerd, kun je weer opstappen en je weg vervolgen." Alle leerlingen mogen even oefenen. Daarvoor zijn twee fietsen beschikbaar. Bij elk ritje van de combinatie mag er ook een leerling als passagier in de cabine meerijden. "Dan pas merk je, dat de chauffeur vanachter het stuur je helemaal niet zo goed kan zien bij het passeren. Dus dat het heel belangrijk is dat je goed aan de kant gaat", vertelt een leerlinge over haar ervaring. Kortom, de vrij simpele en korte uitleg en de oefening maken de leerlingen bewust van het gevaar en hoe zij zelf kunnen bijdragen aan de veiligheid. De leerkracht merkt op: "En dat is maar goed ook, want de leerlingen die nu in groep 8 zitten, moeten straks verder fietsen naar school, en lopen dus meer kans op het tegenkomen van landbouwvoertuigen."

VVN Aalten-Dinxperlo organiseert de VOMOL-les in samenwerking met de gemeente Aalten, AOC, Cumela en de loonbedrijven Te Bokkel, Wildenbeest, Westerveld en CWV Barlo.

Meer berichten