Subsidie voor technieklokalen in Aalten en Dinxperlo

Lokalen uitbreiden met moderne technieken

Door Bernhard Harfsterkamp

AALTEN - In de gebouwen van Schaersvoorde in Aalten en Dinxperlo bevinden zich al vele jaren technieklokalen. "Ze zijn een prachtig middel om kinderen van groep 7 en 8 van de basisschool in aanraking te laten komen met techniek", zegt wethouder Hans te Lindert. Het doel is om kinderen enthousiast te maken voor een baan in de techniek. De stichting Kontakt Bedrijfsleven Technisch Onderwijs (KBTO), die verantwoordelijk is voor het techniekonderwijs, wil nu een volgende stap zetten. De stichting wil ook aandacht aan moderne technieken besteden, zoals driedimensionaal printen, duurzaamheid, energietransitie en werken met robots. Voor het eerst wordt daarvoor een bijdrage van de gemeente gevraagd. Burgemeester en Wethouders hebben besloten hiervoor 5000 euro ter beschikking te stellen. "Wij ondersteunen dit van harte", zegt de wethouder.

Niet voldoende voor modernisering
Tot nu toe kon het KBTO de technieklokalen financieren met bijdragen van het bedrijfsleven. In de lokalen zijn werkbanken, werkplekken en materiaal aanwezig voor de leerlingen. Ook is er ondersteuning voor de leerkracht. De leerlingen worden begeleid door onderwijsassistenten en vakmensen uit het bedrijfsleven, die met pensioen zijn en vrijwillig de kinderen enthousiast willen maken voor techniek. Het KBTO heeft de beschikking over zo'n 45 vrijwilligers met een ruime ervaring in de praktijk. De modernisering van de technieklokalen kan niet betaald worden uit de contributies van de aangesloten bedrijven en de Industriekring Aalten-Dinxperlo. Daarom wordt de gemeente gevraagd voortaan elk jaar 5000 euro bij te dragen.

Samenwerking met andere initiatieven
De gemeente geeft voorlopig voor één jaar 5000 euro. "Na het eerste jaar gaan we bekijken of het een structurele bijdrage wordt", zegt wethouder Te Lindert. Het enthousiasme van de wethouder voor de technieklokalen doet vermoeden dat dit een niet al te groot probleem zal zijn en dat het bedrag in de meerjarenbegroting opgenomen zal worden. Hij ziet ook goede extra mogelijkheden in samenwerking met andere initiatieven op gebied van techniekonderwijs, zoals de Junge Uni in Bocholt en de Steamacademy uit Winterswijk, die al een dependance in Aalten heeft. "De Junge Uni verzorgt al projecten in de DRU in Ulft", zegt de wethouder. "Laat ze dan ook maar naar Aalten gaan."

Meer berichten