Goed ruiken en goed luisteren met de grote (nep-) neuzen en oren. Foto: PR
Goed ruiken en goed luisteren met de grote (nep-) neuzen en oren. Foto: PR (Foto: )

Educatieprogramma voor kleuters bij De Ahof

AALTEN - Kinderboerderij De Ahof in Aalten heeft sinds kort een educatief lesprogramma voor kinderen van de groepen 1 tot en met 3 van de basisschool of voor de kinderopvang. Dit programma heet 'Meneer de Pauw'. Met het lespakket kan men een activiteit doen op de kinderboerderij, waarbij de kinderen met al hun zintuigen kennismaken met de boerderij en de dieren. De kinderen leren allerlei uiterlijke kenmerken en eigenschappen van boerderijdieren kennen.

De kinderboerderij De Ahof in Aalten is bij uitstek geschikt om in contact te komen met levende dieren. Dit contact ontwikkelt zowel het gevoelsleven van de leerlingen, maar ook doen ze kennis en inzicht op tijdens de les 'Meneer de Pauw' van de verschillende dieren op de kinderboerderij. Bij kinderboerderij De Ahof kunnen de leerlingen spelenderwijs en belevend leren omgaan met dieren.
In de leskist van 'Meneer de Pauw' zitten materialen voor opdrachten, zoals het herkennen van snuiten, oren, staarten, poten, keutels, vergelijken van en voelen aan vachten en een opdracht om typische boerderijgeuren te herkennen. Daarnaast bevat de handleiding ook leuke lessuggesties voor opdrachten in de klas. Het lesprogramma van Meneer de Pauw is helemaal uitgewerkt.
De vier kleuterklassen van de Groen van Prinstererschool waren de eerste groepen die gebruik hebben gemaakt van het lesprogramma. Nadat de kleuters welkom waren geheten door de kinderboerderij, gingen de kleuters onder begeleiding in groepjes aan de slag. Overal op de kinderboerderij werd goed geroken met de grote feestneuzen, en geluisterd met de grote nep-oren. Ook alles werd met aandacht aangeraakt om zo alle zintuigen van de kinderen te ontwikkelen. Tussendoor stond de koffie en ranja klaar voor iedereen. Het waren vier geslaagde lessen, zeker voor herhaling vatbaar.
Als andere basisscholen of kinderopvanginstellingen ook gebruik willen maken van dit leuke en leerzame lesprogramma, kunnen zij contact opnemen met Michiel Stronks via m.stronks@figulus-welzijn.nl.

Meer berichten