Vrijwilligers van het Sjoksfestival van De Hofnar Bovo. Foto: Karin Stronks
Vrijwilligers van het Sjoksfestival van De Hofnar Bovo. Foto: Karin Stronks

'Eén avond helpen, één avond sjoksen'

Vrijwilligers kijken uit naar Sjoksfestival

Door Karin Stronks

AALTEN – Voor de 28ste keer barst eind mei in het centrum van Aalten het Sjoksfestival los. Dit jaar is het festival een tweedaagse happening. Op vrijdag 24 mei treden twee tributebands op, zaterdag 25 mei zorgt een top-coverband samen met lokale en bekende dj's voor een muzikaal feestje voor jong en oud. Een deel van de opbrengst gaat traditiegetrouw naar volleybalvereniging De Hofnar Bovo. In ruil daarvoor verrichten teams van de volleybalclub vrijwilligerswerk.

Danique Ruesink helpt voor het eerst mee als vrijwilliger, haar moeder is ook actief als 'muntenteller'. Ze zegt: "Ik heb vakantie dus kan beide dagen meehelpen. Het klopt dat je kunt aangeven wat je wilt doen maar ik heb geen voorkeur. Waar het nodig is help ik graag. Het is leuk dat het festival dit jaar uit twee avonden bestaat!" Jelmer Jan van der Werff is al een jaar of tien vrijwilliger. Hij helpt mee met de opbouw en het opruimen. "Vrijdag heb ik vrij genomen om te helpen met het opbouwen van het festivalterrein. Ik sjoks graag zelf maar wil ook als Bovo-lid een steentje bijdragen", aldus Jelmer Jan. Joppe Zeilstra is al vaker ingezet als vrijwilliger. Tot dit jaar was hij nooduitgang-bewaker. Joppe: "Dit jaar heb ik aangegeven dat ik graag achter de bar wil helpen. Dan krijg je veel mee van de sfeer!" Mark Nijman heeft zich opgegeven als nooduitgang-bewaker. Hij vertelt: "Ook ik werk één avond, de tweede ga ik zelf naar het Sjoksfestival. Als bewaker sta je aan de andere kant van de omheining, niet op het terrein dus. Het kan ook zijn dat je bij het podium moet staan. We zullen het zien!"

Bovo-voorzitter Erik Lammers is blij met de inzet van de volleybalteams. Hij geeft aan: "We kunnen het extraatje wat we hiermee verdienen goed gebruiken!" Lammers vervolgt: "Het is telkens weer een puzzel om op alle plekken vrijwilligers te plaatsen. Zelma van Alstede heeft de coördinatie in handen. We helpen met de muntverkoop, de toegangscontrole, als bewakers van nooduitgangen, met het opbouwen en afbreken van het festivalterrein. Een team recreanten begint altijd met het tellen van alle munten. Ik moet zeggen dat de sfeer op het Sjoksfestival nog altijd erg goed is, zonder 'calamiteiten', ondanks dat het nu een groot centraal festival is. Wel merken we dat het steeds lastiger is om zo'n evenement te organiseren door de strengere regels." Mark Nijman merkt op: "Het is handig als er veel vrijwilligers zijn, dan kun je elkaar afwisselen en zelf ook nog even over het terrein lopen."

Meer berichten