Het Nationaal Onderduikmuseum. Foto: Ben Lammers
Het Nationaal Onderduikmuseum. Foto: Ben Lammers (Foto: )

Opnamen in Nationaal Onderduikmuzeum voor programma Andere tijden

Verhalen van Oost-Axhterhoekse onderduikers in geschiedenisprogramma

AALTEN - Op woensdag 24 april wordt in het geschiedenisprogramma Abdere tijden aandacht besteed aan het onderduiken tijdens de Tweede Wereldoorlog. De programmamakers hebben ervoor gekozen om dit in beeld te brengen aan de hand van persoonlijke verhalen, die zich afspelen in de Oost-Achterhoek. Om deze te illustreren zijn ook opnamen gemaakt in het Nationaal Onderduikmuseum. Een deel van het museum is immers een onderduikplek geweest. Andere tijden wordt op 21.20 uur uitgezonden op NPO 2.

Andere tijden belicht telkens een aspect van de geschiedenis van Nederland. Bij het thema onderduik is gekozen voor verhalen en beelden uit Aalten en Lichtenvoorde, omdat daar veel mensen ondergedoken hebben gezeten, Een op de vijf inwoners was er voor korte of lange tijd ondergedoken. Het Achterhoekse buitengebied met de overzichtelijke wegen en de afgelegen boerderijen leende zich goed voor onderduiken. De onderduikverhalen worden verteld door mensen die het hebben meegemaakt. Jennie Kempink heeft een groot deel van haar jeugd doorgebracht op Markt 12 in Aalten, nu onderdeel van het museum, want ook in de kernen zaten mensen ondergedoken. Tijdens de oorlog zitten er onderduikers op zolder. Als de Duitse bezetter de voorkamer vordert voor de Ortskommandantur gaat het onderduiken gewoon door. Ondertussen probeert de moeder van Jennie de Ortskommandant te vriend te houden.

Ook het verhaal van de Joodse Joop Levy uit Varsseveld wordt verteld. Hij is zes jaar als hij moet onderduiken op de boerderij van de familie Ebbers in Lintelo. Het gezin Levy verblijft er maar liefst tweeënhalf jaar in een schuilhok op de hooizolder. Na de oorlog wil boer Ebbers niets weten van een vergoeding. Mia Lelivelt is pas 15 jaar als ze haar vader gaat helpen in het verzet. Hun huis in Lichtenvoorde wordt voor vele jongens een doorgangsadres om te ontkomen aan de Arbeidseinsatz. Ook Britse piloten en krijgsgevangen vinden er een tijdelijk onderdak, totdat haar vader definitieve onderduikadressen voor ze vindt. Hij wordt echter verraden en moet zijn verzetsdaden met de dood bekopen. In Andere tijden blikken de kinderen van toen terug op hun aangrijpende jeugd.

Meer berichten