De motor voorbereiden op het nieuwe seizoen!

Schoonmaken en de eerste onderhoudsbeurt
De eerste stap om je voor te bereiden op het nieuwe motorseizoen, is om de motor uit de schuur te halen. De meeste mensen hebben de motor onder een kleed staan, om te voorkomen dat er een hele laag stof op komt te liggen. Heb je dit niet dan zul je eerst de motor goed moeten wassen. Voor je de weg op gaat, is het belangrijk dat de motor een onderhoudsbeurt krijgt. Kun je zelf geen onderhoudsbeurt geven, breng de motor dan naar een motorsportzaak.

Tijdens deze onderhoudsbeurt wordt de motor gecontroleerd op allerlei punten, waardoor deze weer klaar is voor het nieuwe seizoen. Breng je de motor niet weg voor onderhoud, dan is de kans veel groter dat je pech krijgt tijdens een tocht. Ook na de beurt is het verstandig om eerst kleine afstanden te rijden, om te zelf weer aan de motor te wennen en te zien of er problemen zijn. Vaak is de accu ook leeg na een winter in de schuur. Je zult de accu dus aan een oplader moeten leggen. Let de weken erna op of de accu wel vol blijft, want als dit niet het geval is, kan de accu of de dynamo kapot zijn. Vaak zie je zelf ook al aan de banden of deze nog goed zijn. Zijn de banden erg versleten, dan heb je tijdens het rijden minder grip op de weg, wat erg gevaarlijk kan zijn.

Nieuwe helm kopen? Kijk eens bij Helmonline.nl. Vóór 23.59 uur besteld = volgende dag in huis.

Maak een lijst
Zeker wanneer je weer voor de eerste keer een lange tocht gaat maken, is de kans groot dat je wat vergeet. Maak voor jezelf dus vooraf een lijst van spullen die je nodig hebt, en waar je allemaal aan moet denken. Zorg in ieder geval dat je weet wat je op de route kunt verwachten. Ook is het slim om in ieder geval een smartphone, wat geld en de juiste kleding mee te nemen. Omdat er over de dag verschillen in temperatuur kunnen plaatsvinden, is het slim om je in lagen te kleden, zodat je altijd iets uit- of aan kunt trekken. Ga je samen met iemand een tocht maken, dan kun je de lijst samen maken, zodat de kans kleiner is dat je wat vergeet. Verder zijn er op internet ook lijstjes te vinden, welke aangeven waar je allemaal aan moet denken. Maak je een lange tocht, neem dan ook niet te veel spullen mee. Na een aantal uur op de motor heb je van elke kilo extra gewicht meer last. Zorg dus dat je de motor zo licht mogelijk bepakt.

Neem de tijd
Zeker wanneer je langer dan een paar weken niet op de motor hebt gereden, zul je weer aan de motor moeten wennen. Je kunt het motorrijden weer opbouwen door het seizoen te beginnen met een paar korte ritten. Doe dit wel nadat de motor weer helemaal klaar is om te rijden. Let tijdens de eerste ritten goed op of de motor geen rare geluiden maakt, en of alles nog werkt zoals het zou moeten.

Meer berichten