Bestuursleden van toen en nu, die bij het interview aanwezig waren. Foto: Kristel te Bokkel
Bestuursleden van toen en nu, die bij het interview aanwezig waren. Foto: Kristel te Bokkel

Veertig jaar jongerencentrum Atlantic

AALTEN – Atlantic, het jongerencentrum op de Haart in Aalten bestaat dit jaar 40 jaar. Officieel was het jubileum van de uitgaansgelegenheid afgelopen 10 februari al, maar later dit jaar zal het nog gevierd worden.

Door Kristel te Bokkel

Veertig jaar geleden opende Atlantic op 10 februari zijn deuren. Na een winter klussen en opknappen. Wanneer een deel van de bestuursleden van toen samen aan tafel gaan zitten, komen de herinneringen al gauw weer boven. Hans Eelink: "Ik weet nog wel dat het een hele klus was om het hier op te knappen." Geert Lensink: "In die tijd was i'Varca ook aan het verbouwen. Wij zijn hier later begonnen, maar konden eerder open. Dat vonden ze toen niet zo fijn, dat weet ik nog wel." Henk Vreeman: "We hebben toen gewoon het geluk gehad met een winter met veel vorstverlet. Iedereen kwam helpen."

Vanaf het begin was het druk bij Atlantic. Eelink: "Om half 8 stonden er soms al mensen voor de deur te wachten tot ze naar binnen mochten." Een avond was ook weer vroeg voorbij. In de begintijd sloten de deuren al rond half 12 's avonds. "De mensen in de buurt vonden dat een mooi tijdstip. Die dachten: 'dan zijn de jongeren mooi weer op tijd thuis'. Maar dat deden de jongeren niet. Zij fietsten dan nog naar Aalten toe. Daardoor werd al gauw besloten de openingstijden een half uur te verlengen, zodat die mogelijkheid er niet meer was." Aldus Vreeman. Er werd dus goed rekening gehouden met de buurt. Zo was er ook jaarlijks een cabaretavond. "Daar kwam de hele buurt op af."

Bij de vraag naar hoogtepunten komen verschillende herinneringen boven. Vreeman: "Eens kwam Herman Finkers hier optreden, in het voorprogramma. Tegenwoordig zou je dat anders zeggen." Ook Pierre Knoops is geweest en samen met andere jongerencentra werd de Golden Earring gecontracteerd. "Dat was ook wel echt bijzonder voor Aalten in die tijd. Ze zijn twee keer geweest, maar de eerste keer was wel echt zo'n spul. Toen kwamen ze alles opmeten of het wel op het podium paste en of het allemaal wel kon," aldus Herman Vreeman.

De oude bestuursleden complimenteren de jongere Esmee Wikkerink en Mark te Hennepe, twee bestuursleden van nu. Eelink: "Ik vind het leuk dat jullie het in tact hebben kunnen houden. Dat had ik niet gedacht. i'Varca is gestopt, Attica is gestopt." Lensink vult aan: "Ik vind het knap."

Dat Atlantic door zou kunnen gaan was niet altijd vanzelfsprekend. Wikkerink: "Sinds de nieuwe alcoholregeling was het een hele tijd heel rustig, alleen op de jaarlijkse after summer party kwamen veel mensen af. Sinds een half jaar hebben we eigenlijk van de ene op de andere week weer veel bezoekers. Ook mensen uit Winterswijk weten ons te vinden. Dat is echt wel heel gaaf. Als vrijwilliger is het gewoon moeilijk om wel die motivatie te blijven houden als het zo lang rustig is. Toch hebben we dat stug volgehouden en nu is het ook echt weer heel leuk."
Bij de andere jongerencentra kwam geen nieuwe aanwas meer. "We hebben hier nu net twee jongens van 16 bij het bestuur en die zijn er nu ook elke week. Het stroomt zo op een redelijk natuurlijke manier door," aldus Te Hennepe.
Nog steeds is er op de vrijdag een café-avond en op zaterdag de disco. Te Hennepe: "We hebben ook een keer in de maand tienerdisco. Altijd op de tweede vrijdag van de maand."

In het pinksterweekend, op zaterdagavond 8 juni, wordt het veertigjarig jubileum van Atlantic gevierd. "Hier op het terrein plaatsen we een tent en binnen in Atlantic maken we een soort museum met oude foto's en boekjes van vroeger. We hopen dat ook de bezoekers van toen langskomen," aldus te Hennepe. De band die deze avond komt spelen is Velvet Roses.

Meer berichten