Foto:

Klein verlies voor CDA in Aalten

Tolkamp nog even in de wachtkamer

Door Bernhard Harfsterkamp

AALTEN - Het CDA heeft bij de verkiezingen voor de Provinciale Staten in Aalten licht verloren. De partij blijft de grootste partij en kreeg 29,5% van de uitgebrachte stemmen. In 2015 was dat nog 30,4%. Het verlies is kleiner dan in veel andere gemeenten in Gelderland. Mogelijk speelt de kandidatuur van Arjan Tolkamp uit IJzerlo een rol. Hij staat op plek acht van de kandidatenlijst van het CDA en zijn partijgenoten hebben intensief campagne voor hem gevoerd. Volgens de voorlopige uitslag van de verkiezingen zakt het CDA van negen naar zeven zetels in de Provinciale Staten. Tolkamp moet daarom nog even geduld hebben voordat hij zijn kiezers kan vertegenwoordigen. De verwachting is dat het CDA een gedeputeerde levert en dat hij dan alsnog in de staten komt.

Voorkeurstemmen
Tolkamp kan ook nog met voorkeurstemmen gekozen worden. Dan moet hij 25% van het aantal stemmen behalen dat nodig is voor één zetel en moet dit minstens een van de kandidaten die hoger op de lijst staat niet lukken. Vier jaar geleden ging het om ruim 3500 stemmen. Omdat de opkomst dit jaar hoger is, zal hij echter meer stemmen nodig hebben. In Aalten kreeg het CDA in totaal 3359 stemmen, maar het is niet de verwachting dat iedereen op Tolkamp heeft gestemd. Hij heeft daarom ook nog stemmen nodig uit andere gemeenten. In de Oost-Achterhoek hebben wel alle CDA-afdelingen campagne voor hem gevoerd. Het aantal voorkeurstemmen per kandidaat wordt op maandag 25 maart bekend gemaakt, wanneer de provincie de uitslag officieel bekend maakt.

Opkomst fors gestegen
De verkiezingen in Aalten zijn verder grotendeels volgens de landelijke patronen verlopen. Forum voor Democratie is de derde grootste partij geworden met 11,8%. De VVD verloor licht, maar blijft de tweede partij met 12,9%. De winst van GroenLinks, het behoorlijke verlies van de PVV, D66 en de SP alsmede het bescheiden verlies van de PvdA zijn eveneens conform het landelijke beeld. De ChristenUnie verliest in Aalten enkele procenten. De opkomst van de kiezers is in Aalten fors gestegen: van 48,4% in 2015 naar 56,3% nu.

Meer berichten