Foto:

Spraakwaterval Arjan Tolkamp wil graag Achterhoek vertegenwoordigen

Enige Oost-Achterhoeker op een verkiesbare plaats

Door Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK – Het wordt spannend voor Arjan Tolkamp op woensdag 20 maart. Hij is kandidaat voor de Provinciale Staten voor het CDA. Hij staat op de achtste plek van de kandidatenlijst. Omdat de partij momenteel negen zetels heeft, lijkt dat een verkiesbare plaats voor Tolkamp, die samen met zijn broer een boerenbedrijf heeft in IJzerlo, maar ook werkt als adviseur op het gebied van de mestwetgeving. In de peilingen staat het CDA echter op verlies. "De helft van de kiezers heeft nog geen keuze bepaald", zegt Tolkamp. Hij hoopt dat een deel van die zwevende kiezers op hem zal stemmen.

Verschil peilingen en uiteindelijk resultaat vaker groot
Tolkamp is optimistisch. Hij gaat er vanuit dat het CDA opnieuw een of meer gedeputeerden zal kunnen leveren, waardoor hij als hij niet meteen wordt gekozen kan doorschuiven. Bovendien weet hij dat zijn partij het vaker in de peilingen slecht heeft gedaan en daarna toch goed scoorde bij de verkiezingen zelf. Bovendien hoopt hij op veel voorkeurstemmen uit de Achterhoek, want hij is een van de weinige Oost-Achterhoekse kandidaten die een goede kans maakt om in de Provinciale Staten gekozen te worden. Tolkamp wil graag de kans krijgen om zich in te zetten voor zaken die belangrijk zijn voor de gemeente Aalten en de aangrenzende gemeenten. Meer woningbouw, meer ruimte voor bedrijvigheid en een betere spoorverbinding tussen Aalten en Arnhem.

Min of meer biologisch
Arjan Tolkamp is 41 jaar, woont samen en heeft twee kinderen. De huishoudelijke en opvoedkundige taken heeft hij verdeeld met zijn partner, die ook een baan heeft. Samen met zijn broer heeft hij het boerenbedrijf van zijn vader en moeder overgenomen. Het melkveebedrijf is omgebouwd tot een min of meer biologisch bedrijf met jong vee, runderen die voor het vlees worden gefokt, leghennen, die achter de koeien aan kunnen lopen, en vleeskuikens die in ruime rennen zitten. Er is ook ruimte voor bloemrijke akkerranden en kruidenrijke weilanden. Op het boerenbedrijf van de broers Tolkamp broeden patrijzen en zijn er insecten genoeg. Dat bewijzen de 30 nesten van boeren- en huiszwaluwen.

Ervaring met overtuigen andere mensen
Als het woord natuurinclusieve landbouw nog moest worden uitgevonden, dan had het op het bedrijf van Tolkamp gekund. Hij vertelt er met passie over en in een rap tempo. Deze spraakwaterval zal zeker een verrijking kunnen zijn voor de Provinciale Staten. Tolkamp weet waar hij over praat, zeker als het over de landbouw gaat, maar ook over andere onderwerpen zal hij niet praten als hij zich er niet in heeft verdiept. Hij weet dat een gesloten mineralenboekhouding niet voldoende is voor een landbouwbedrijf. Een boerenbedrijf kan milieuvriendelijk zijn, maar toch niet gunstig zijn voor natuur. Er is voldoende organisische stof nodig en daarom is het verspreiden van ruige mest uit de potstal van zijn boerderij belangrijk. Hij wil dat graag vroeger doen dan is toegestaan. Daarvoor voert hij gesprekken tot in Den Haag aan toe. Ook over de fosfaatwetgeving, waardoor zijn bedrijf minder koeien mag houden dan waarop was gehoopt, heeft hij al vele gesprekken gevoerd met Tweede Kamerleden. Hij heeft de indruk dat er geluisterd wordt naar zijn argumenten.

Niet alleen landbouw vertegenwoordigen
Arjan Tolkamp benadrukt dat hij niet alleen een vertegenwoordiger van de landbouw wil zijn bij de Provincie. Hij wil aandacht vragen voor alle zaken die belangrijk zijn voor de Oost-Achterhoek. Hij heeft in ieder geval voldoende ervaring om andere mensen van zijn argumenten te overtuigen. In Aalten is hij in het CDA sinds 2001 actief geweest. Hij was acht jaar bestuurslid en heeft ook als lijstduwer op de kandidatenlijst gestaan voor de gemeenteraadsverkiezingen. De laatste acht jaar is hij actief geweest bij Ons aller belang IJzerlo en heeft hij er aan bijgedragen dat het dorpshuis kon worden geronoveeerd en uitgebreid. IJzerlo is een kleine gemeenschap van 250 gezinnen, maar samen wordt er veel bereikt. Arjan Tolkamp is gevraagd door het CDA Aalten of hij kandidaat wilde zijn. Hij wilde dat doen omdat de provinciale politiek hem meer boeit dan de plaatselijke. De kleine dingen, die in de gemeente Aalten spelen, zijn ook belangrijk, maar Tolkamp denkt dat hij beter op zijn plek is in de provincie waar hij aandacht kan vragen voor wonen, werken en een betere treinverbinding, en als hij de gelegenheid krijgt ook voor landbouw, natuur en landschap. Een eigenschap die hij daarbij zegt te hebben, is dat hij volhardend is. Als Tolkmamp een doel voor ogen heeft zal hij zich daarvoor blijven inzetten, ook al kan het enige tijd duren.

Meer berichten