Maartje met haar vriendinnen. Foto: Eva Schipper
Maartje met haar vriendinnen. Foto: Eva Schipper

Maartje Reinerink voorleeskampioen van Achterhoek

AALTEN - Op zaterdag 16 maart vond de halve finale van de Nationale Voorleeswedstrijd plaats. Maartje Reinerink van de St. Jozefschool uit Lichtenvoorde is kampioen geworden van de regio Achterhoek. Ze is 11 jaar en zit in groep 8. Op 15 april zal zij onze Achterhoek gaan vertegenwoordigen in Arnhem.

Door Eva Schipper

Alle winnaars van de kwartfinale streden in Bibliotheek Achterhoekse Poort te Aalten om de felbegeerde plek in de provinciale finale. Allemaal hadden ze een bijzonder hoog voorleesniveau en mede daardoor was het erg spannend om naar ze te luisteren. Iedereen had zo zijn eigen kwaliteiten en dat verschil was verrassend om te zien en te horen.

Maartje is super blij dat ze gewonnen heeft. "Ik vond het al heel leuk dat ik door was. Zelf had ik niet het gevoel dat ik ging winnen, want de anderen waren ook erg goed." Maartje vertelt dat ze niet zo zenuwachtig was, alleen een beetje aan het begin van de voorleeswedstijd. Ze is erg blij dat haar vriendinnen ook bij de voorleeswedstrijd aanwezig waren. "Het was gezellig dat ze er waren, omdat we ook lekker konden kletsen, dat maakte me minder zenuwachtig." Later wil Maartje misschien nieuwslezer worden. Dat beroep zou natuurlijk perfect bij haar voorleestalenten passen.

Ria te Kolste van de bibliotheek is de organisator van de voorleeswedstrijd. Ze vond het erg leuk dat er vandaag uit wat minder 'kinderlijke' boeken werd voorgelezen. Boeken van schrijvers zoals Ronald Dahl en Toon Tellegen stonden op de lijsten van de jeugdige deelnemers. "Het is erg belangrijk dat kinderen altijd blijven lezen. Het is enorm belangrijk dat we lezen blijven stimuleren met evenementen zoals de voorleeswedstrijd. Niet alleen voor de woordenschat, maar ook voor de fantasie van de kinderen."
Joppe te Lindert was één van de juryleden. Hij heeft een boek geschreven: 'Krang' en studeert hij journalistiek in Tilburg. Joppe vond het erg leuk om te zien dat de kinderen er zoveel plezier in hadden. "Sommige kinderen leken in het begin verlegen, maar zodra zij begonnen te lezen sloeg er een soort leesknop om. Je merkt echt dat voorlezen veel voor ze betekent." Joppe vond het interessant om samen met de andere juryleden te jureren. "We hebben samen de knoop moeten doorhakken, dit is wel een lastige taak. Ieder kind blinkt ergens anders in uit en dan is het aan ons om te bepalen welke kwaliteit we op een winnaarsplaats zetten."

Maartje zal dus op 15 april de strijd aangaan met de andere winnaars uit Gelderland.

Meer berichten