skeeze | Pixabay
skeeze | Pixabay

Energieneutraal wonen in Aalten: wat zijn de mogelijkheden?

De gemeente Aalten wil dat nieuwbouwwoningen voor een groot deel energieneutraal gebouwd worden. Dit houdt in dat de woningen goed geïsoleerd zijn, er bij voorkeur zonnepanelen op het dak liggen én er gebruik wordt gemaakt van een duurzame warmtevoorziening. Ook eigenaren van bestaande woningen wordt aangeraden om hun woning te voorzien van energiebesparende maatregelen.

De basis van energieneutraal wonen is een goede isolatie
Energieneutraal wonen begint bij een goede isolatie. Als de woning goed geïsoleerd is, dan is er minder vermogen nodig om het huis te verwarmen. Voorbeelden van isolatiemogelijkheden zijn: dakisolatie, spouwmuurisolatiue, vloerisolatie en het plaatsen van HR++ glas. Eigenaren wordt geadviseerd om aan het begin van het traject alvast na te denken over het soort verwarmingssysteem dat zij in de toekomst willen. Dan kan daar alvast rekening mee gehouden worden als de vloer of de gevel geïsoleerd gaat worden. Op deze manier worden meteen de juiste leidingen gelegd en/of aansluitpunten gemaakt.

Zelf energie opwekken
Door zelf energie te produceren besparen woningeigenaren flink op hun energierekening én ze dragen bij aan een beter milieu. Er zijn verschillende manieren om zelf energie op te wekken. Dat kan bijvoorbeeld met de hulp van zonnepanelen, zonnecollectoren, een windmolen of een warmtepomp. Particulieren kunnen de btw op aanschaf en installatie terugvragen van de Belastingdienst. Het is ook mogelijk om een zonneboiler op het dak plaatsen. Met een zonneboiler kunnen de bewoners water opslaan en verwarmen door middel van zonne-energie. Dit water is vervolgens te gebruiken voor de douche, de vaatwasser of de verwarming. Het is ook mogelijk om subsidie te krijgen voor de aanschaf van zonneboilers en warmtepompen.

De woning energiezuinig en duurzaam verwarmen
Voor bestaande huizen kunnen de bewoners een keuze maken tussen een elektrische warmtepomp met lucht als bron of een hybride warmtepomp met HR-combiketel. Warmtepompen kan men zien als een duurzaam alternatief voor de cv-ketel op gas. Warmtepompen halen namelijk warmte uit de omgeving (lucht, bodem of grondwater). Hiermee wordt de woning verwarmd. Een warmtepomp gebruikt stroom, met als gevolg dat het stroomgebruik wel zal toenemen. Daar staat tegenover dat er veel minder of helemaal geen gas gebruikt wordt. Kies er dus bij voorkeur voor om deze stroom op te wekken met eigen zonnepanelen. Is het dak hier niet geschikt voor? Dan is het ook mogelijk om gebruik te maken van de Postcoderoosregeling. Daarnaast kunnen eigenaren ook een groene energieleverancier kiezen, zodat zij toch een steentje bijdragen aan een beter klimaat. Hiervoor kunnen zij vooraf energieprijzen vergelijken zodat ze zeker weten dat ze bij de goedkoopste en beste aanbieder zitten.

Duurzaam wonen zonder grote investeringen
Aan bovenstaande maatregelen hangt veelal een hoog prijskaartje. Ondanks de verschillende subsidies en financieringsmogelijkheden, zal het niet voor iedereen haalbaar zijn om dit te kunnen realiseren. Gelukkig kun je ook energie besparen zonder grote investeringen. Zo kan men door middel van een slimme thermostaat de verwarming op afstand bedienen. Hierdoor wordt er niet onnodig gestookt, zodat er tientallen euro's per jaar wordt bespaard. Ook door de verwarming één graad lager te zetten, besparen woningeigenaren geld op de energierekening.

Meer berichten