Ankh Gussinklo. Foto: PR
Ankh Gussinklo. Foto: PR

'Bieb geet plat' met Ankh Gussinklo

Ankh Gussinklo leest eigen werk in het dialect

AALTEN - Op maandagavond 25 maart leest Ankh Gussinklo verhalen en gedichten voor volwassenen in het dialect in de Bibliotheek Aalten. Lothar Meinen zal de avond met muziek op harp begeleiden.

Dialect staat een maand lang centraal bij de Bibliotheek. In de periode 18 maart tot 18 april verzorgen medewerkers van de Bibliotheek dialectlessen op de basisscholen in de regio aan de hand van het magazine 'Wiesneus'. Aanleiding voor de Bibliotheek Achterhoekse Poort om hierop in te haken door ook voor volwassenen iets rondom het Achterhoeks dialect te organiseren: verhalen en gedichten voorgelezen in het dialect. Hiervoor is onder andere Ankh Gussinklo uitgenodigd, actief lid van de dialectvereniging Achterhoek/Liemers. Zij zal in de Bibliotheek Aalten en Dinxperlo voorlezen in het dialect.

Het thema van de Boekenweek 2019 is 'De moeder de vrouw', een thema dat Ankh op het lijf geschreven is. Dit thema zal als een rode draad door de verhalen lopen. Uiteraard put zij hiervoor 'uut eur eigen tasse vol dialectverhalen, gedichten en columns'. Speciaal voor deze avond heeft Ankh het gedicht 'As moder de vrouw' geschreven. Voeg hierbij de muziek van Lothar Meinen op harp waarmee dit alles wordt omlijst, en er kan wellicht iets bijzonders ontstaan. Bovendien zou de combinatie 'Dialect' en 'Moeder de vrouw' nog een extra interessant tintje aan het geheel kunnen toevoegen, namelijk: 'In hoeverre zijn deze items eigenlijk nog van deze tijd… of misschien rijp om als erfgoed te worden weggezet?'

'De bieb geet plat'
Ankh: "Voor u nu op het verkeerde been wordt gezet; bovenstaande 'quote' heeft voorlopig nog weinig te maken met wat voor eventuele (bouw)plannen dan ook, maar slaat op iets geheel anders. En hoewel de term 'plat' ook zeker niet de allerbeste vertaling is voor het woord dialect, betekent het in dit geval dat de Bibliotheek Achterhoekse Poort zich tijdens de Boekenweek 2019 mede gaat profileren middels de Achterhookse Spraoke. Niet in de laatste plaats belangrijk natuurlijk vanwege het feit dat het Angelsaksisch sinds vorig jaar als officiële spreektaal is erkend! "
Gaat dit gebeuren om zo te zeggen; gaat de zaal plat? Ankh hierover: "Een dijenkletser ben ik niet en nooit geweest, geloof ik. Wellicht ben ik meer van de glimlach dan van het 'gieren'. Anders gezegd: 'De humor, verborgen onder de weemoed... en omgekeerd?!?' "

Iedereen is welkom in de Bibliotheek Aalten, Hogestraat 10, op maandagavond 25 maart van 19.30 tot 21.30 uur. Deelname is gratis, inschrijven is niet verplicht, wel gewenst. Dat kan in de Bibliotheek of via www.achterhoeksepoort.nl.

Op vrijdagmiddag 5 april is Ankh van 14.30 tot 16.30 uur in de Bibliotheek Dinxperlo om verhalen in het dialect voor te lezen, hier wordt zij muzikaal begeleid door Gerrit Kuiperij op accordeon.

Het gedicht, speciaal geschreven voor de gelegenheid:

As moder de vrouw ...
Moch 'k naor de bieb um daor een brug te slaon
verbinding maken tussen laezer en verhaler
tussen de 'a.b.n.'er en de dialectvertaler
'k bun nog van vroggerheer dee spraoke too edaon.

Verbanden leggen tussen woord, muziek en muze
mi-j 't heufd te braeken aover tied en eeuwigheid
de wiete weld, een vraog, een feit, een kleinigheid
wat veur een taal de leu spraekt in de huze.

Ik bun een vrouw; wat heb ik e studeerd?
't was indertied veurnaamlijk blind'lings varen
ik hebbe hier en daor gewoon maor wat probeerd.

Met spirit en op koers, of soms het blinde staren
maor wieters hef 't laeven zelf mi-j 't meest eleerd
van humor, hulen, hollen ván en't oergevuul van baren…

ankh 20.02.2019
(geheel vri-j naor Nijhoff)

Meer berichten