Hotch luistert aandacht naar Floris. Foto: Lydia ter Welle
Hotch luistert aandacht naar Floris. Foto: Lydia ter Welle (Foto: )

Voorlezen aan hond Hotch in de bieb

AALTEN - Bibliotheek Achterhoekse Poort kent een pilot, waarbij kinderen de gelegenheid wordt geboden om voor te lezen aan een 'voorleeshond'. De bieb in Aalten had woensdagmiddag de primeur. De negenjarige Floris Hulzink was de eerste die op het bankje in een rustig hoekje van de bieb plaatsnam om voor te lezen aan Hotch, de driejarige voorleeshond, die werd begeleid door Gerrie Pols.

Door Lydia ter Welle

De stichting Read is initiatiefnemer van het project en traint de begeleiders van de voorleeshonden. Gerrie Pols, het baasje van Hotch: "Natuurlijk wordt ook de hond getest. Het moet een dier zijn dat goed met mensen, en dan met name kinderen overweg kan, en dat de rust opbrengt om te luisteren naar het voorlezen. De begeleider van de hond krijgt een training met tips & tricks om zijn hond te helpen de aandacht bij het voorlezen te houden." Het initiatief is ontstaan omdat het goed is voor het zelfvertrouwen van kinderen die moeite hebben met voorlezen. De hond luistert alleen, oordeelt niet, zegt niets over fouten of wanneer een kind even hakkelt. Vooral ook kinderen met dyslexie blijken baat te hebben bij een voorleessessie aan een 'voorleeshond'. Ellen Wiegerinck van de bibliotheek Achterhoekse Poort: "Voor ons is dit een pilot van drie maanden. We praten straks ook even met de kinderen die hebben voorgelezen, en met hun begeleiders, om te horen wat zij ervan vonden. Eind juni gaan we evalueren en kijken of we ermee doorgaan. De belangstelling is erg groot. In heel korte tijd was de eerste maand volgeboekt. "

Floris Hulzink heeft de primeur. Hij leest Hotch voor uit De kleine wolf, een boek dat Hotch volgens zijn begeleider het mooist vindt. De reden waarom Floris zich heeft aangemeld? "Ik hou gewoon heel erg veel van honden! Ik wil graag zelf een hond, het liefst een Border Collie!" Zijn moeder vult lachend aan: "Hij is al wel vijf jaar bezig met een charme-offensief, omdat hij zo graag een hond wil. Dus ja, dit vond hij een heel leuk idee. Zijn juf op IKC Uniek, die hem helpt vanwege zijn dyslexie, vond het ook al een geweldig idee." Floris vindt het wel een beetje spannend: "Want soms kan ik niet zo heel goed voorlezen." Gerrie Pols stelt hem gerust: "Hotch vindt het vast geweldig!" En met rode wangen van de spanning leest Floris voor. Hotch luistert aandachtig, want Floris doet het uitstekend.

Meer berichten