Jule Looman heeft van Maril van Steenbergen haar prijs in ontvangst genomen. Foto: Lydia ter Welle
Jule Looman heeft van Maril van Steenbergen haar prijs in ontvangst genomen. Foto: Lydia ter Welle

Jule Looman wint Poëziewedstrijd van de bieb

AALTEN - Jule Looman van 8 jaar is de winnares van de poëziewedstrijd, georganiseerd door de Bibliotheek Achterhoekse Poort, in het kader van de landelijke Week van de Poëzie.Haar gedicht (zie kader) siert straks een boekenlegger.

De Bibliotheek Achterhoekse Poort greep de Week van de Poëzie aan om de dichtkunst onder de aandacht te brengen en schreef een gedichtenwedstrijd uit voor kinderen van 6 tot 12 jaar. Het thema van de Poëzieweek en van de dichtwedstrijd was 'Vrijheid'. Op verschillende basisscholen werd meedoen aan de wedstrijd gestimuleerd. "Poëzie, en met name de cadans die in een gedicht zit, spreekt kinderen vaak aan. Zo onthouden ze dingen gemakkelijker, het voorlezen, ook van rijmpjes en versjes, helpt al op jonge leeftijd bij de taalontwikkeling. En we hebben zoveel leuke dichtbundels voor kinderen in onze collectie. Het is echt de moeite waard om daar meer aandacht voor te vragen!", aldus Mieke de Vette van de bieb.

Vijf finalisten kwamen zaterdag naar de bibliotheek in Aalten om hun gedicht voor te lezen. Medewerkster Maril van Steenbergen van de bibliotheek heette de kinderen - en hun fans, bestaande uit onder andere (groot)ouders, broertjes, zusjes en een leerkracht - welkom. Ze las een gedicht voor en sprak met de kinderen over poëzie. De jonge dichters wisten veel over gedichten te vertellen. Lieke Wevers (9 jaar): "Je hebt verschillende soorten gedichten. Zoals een 'elfje': een gedicht van elf woorden. Of een naamdicht. Daarvan vormen bijvoorbeeld de beginletters van elke dichtregel een woord." En op de vraag of gedichten altijd moeten rijmen, wisten alle deelnemers het antwoord: "Nee, dat mag wel, maar het hoeft niet." Naast Lieke waren Luc Grevink (8), Babet Hulsegge (8), Ize Ebbers (8) en Jule Looman (8) naar de bibliotheek gekomen. Zij hadden - alleen of samen met klasgenoten - mooie gedichtjes gemaakt, waarbij bleek dat ze goed hadden nagedacht over het thema. Uit alle gedichtjes bleek dat voor kinderen 'vrede', 'geluk' en 'aardig zijn tegen elkaar' nauw verbonden zijn met vrijheid. Veel van de inzendingen bestonden uit naamdichten, waarbij Vrede en Vrijheid als namen naar voren kwamen.

Zo ook bij het winnende gedicht van Jule Looman. Zij won met haar gedicht Vrijheid, behalve de publicatie op de boekenleggers van de bieb, ook een leuke dichtbundel, getiteld: Ik huppel naar de lach.

Gedicht van Jule Looman

Voel je fijn
Rijkdom maakt niet gelukkig
Iedereen in harmonie
Je liefde heb je nodig
Help anderen
Een knuffel is genoeg
Iedereen is gelukkig
Doe aardig tegen elkaar

Meer berichten