Patrick Frenken, Mona Keijzer en Michiel Admiraal aan de slag met de driemiljoenste glasvezelaansluiting. Foto: Lydia ter Welle
Patrick Frenken, Mona Keijzer en Michiel Admiraal aan de slag met de driemiljoenste glasvezelaansluiting. Foto: Lydia ter Welle (Foto: )

Driemiljoenste glasvezelaansluiting van Nederland ligt bij De Neeth in Barlo

BARLO - Vrijdagmiddag nam staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat de 'batse' (schop; red.) ter hand, om als officiële handeling de sleuf voor de driemiljoenste glasvezelaansluiting in Nederland te dichten met aarde. Samen met Michiel Admiraal, directeur Glasvezel buitenaf, en Patrick Frenken, eigenaar van zorgboerderij De Neeth in Barlo werd deze klus - deels - geklaard. De afwerking gebeurde door de professionals van aannemingsbedrijf BAM Infra, dat voor Glasvezel buitenaf bezig is met het aanleggen van het glasvezelnet in het buitengebied.

Door Lydia ter Welle

De driemiljoenste glasvezelaansluiting is een mijlpaal die de snelle toename in de glasvezelaanleg kenmerkt. Deze toename is van groot belang in Nederland. Staatssecretaris Mona Keijzer licht toe: "Snel internet, overal beschikbaar en voor iedereen: vast en mobiel. Dat is de ambitie van het kabinet waaraan we samen met bedrijven en lagere overheden werken. We zijn met onze digitale infrastructuur een mondiale koploper, dus moeten we nu stappen zetten om dat te blijven. Dat is nodig, omdat de komende jaren immers allerlei dagelijkse zaken continu worden verbonden met het internet: auto's, landbouw, zorg, robots maar ook huishoudelijke apparaten." Ze memoreerde in haar speech de samenwerking van provincie en gemeente om het glasvezelnet ook in het buitengebied gerealiseerd te krijgen. "De weg naar dit resultaat was best een hobbelige, maar het resultaat mag er zijn. We gaan de ervaringen hier in de regio gebruiken om ook in de rest van Nederland overal snel internet beschikbaar te krijgen."

Michiel Admiraal, directeur van Glasvezel buitenaf, is trots dat de driemiljoenste aansluiting wordt gerealiseerd op het platteland. Admiraal: "Op het platteland was snel internet jarenlang geen vanzelfsprekendheid. We zijn sinds 2015 bezig met de aanleg van glasvezel in de buitengebieden van Nederland. Straks kunnen 150.000 adressen uit acht verschillende provincies gebruik maken van snel internet. Elke dag zijn er voor ons zo'n 1.500 man aan het werk om dit te realiseren. De expertise die we daarmee hebben opgebouwd, is hard nodig om onze ambitie om ook de ongeveer 150.000 overgebleven plattelandsadressen, aan te sluiten. En om dat te realiseren, is het cruciaal dat bedrijven, overheid en bewoners op dezelfde manier met elkaar blijven samenwerken."

Zorgboerderij De Neeth is zeer verheugd met de glasvezelaansluiting. Patrick Frenken, eigenaar van De Neeth, vertelt: "Met deze verbinding kunnen wij efficiënter samenwerken aan de beste zorg. Zo blijft er meer tijd over voor de begeleiding van onze cliënten. Daarnaast willen we scholing en ontwikkeling bieden aan onze cliënten. Daarvoor gaan we in groepen aan de slag met internet, dus is een goede verbinding noodzakelijk. Maar ook voor het melkveebedrijf De Neeth, voor pannenkoekenboerderij De Neeth en voor camping De Neeth is snel internet van belang. Niemand kan eigenlijk nog zonder snel internet."

Staatssecretaris Keijzer sloot haar speech af met de woorden: "Ik zou zeggen: 'zand erover'!", daarmee het startsein gevend voor het sluiten van de sleuf.

Meer berichten