Marijke Esselink tijdens het verspringen op het NK Indoor. Foto: Honzo Valenta
Marijke Esselink tijdens het verspringen op het NK Indoor. Foto: Honzo Valenta

Fraaie vierde plaats op NK Indoor voor Marijke Esselink

AALTEN - Op het blauwe tartan van Omnisport in Apeldoorn stonden afgelopen zondag acht van de negen beste meerkampsters van Nederland aan de start, waaronder Marije Esselink uit Meddo, uitkomend voor AVA '70.

Het eerste onderdeel van de wedstrijd, vormde de 60 m horden. Groot favoriet was voormalig wereldkampioene op indoor meerkamp Nadine Broersen in baan 6 net naast Marijke Esselink van AVA'70 in baan 7. De spanning na de eerste mislukte start was bij alle acht dames zichtbaar. In tweede start verliet Marijke haar startblokken net ietsjes later dan alle anderen maar in haar fantastische race kon je de versnelling zien bij iedere horde. De prachtige derde plek met een nieuw PR in 8,65 sec heeft top-optimisme voor de hele dag gegeven.
Marijke begon in september haar voorbereiding voor de zevenkamp met een nieuwe missie: werken aan snelheid en timing van techniek om in de top 20 van de leeftijdsgenoten wereldbreed blijven. Totaal zeven trainingen per week met een totale omvang van ongeveer 16 uur. Solo, eenzaam en hard werken. Deze indoorkampioenschap was bedoeld als een indicator of de trainingen het gewenste effect en resultaat opleveren.
Na een prachtige score op horden kwam hoogspringen. Tijdens het inspringen op 161 cm was al duidelijk zichtbaar dat het lichaam gemakkelijk de lucht in ging. De eerste drie hoogtes waren met één poging overvlogen. De derde poging op 170 cm zag er prachtig uit met een hoop voor veel meer. Volgende hoogte van 173 cm. Werd ondanks een mooie poging net niet gehaald, maar toch was deze prestatie prima voor de volgende strijd voor de podiumplaats.

Tijdens het korte inwerpen met kogel was te zien dat met een lange stoot over ruim 13 meter er hoop was op een fantastische prestatie in meerkamp. Echter, teveel energie in alle drie wedstrijdpogingen heeft invloed op de timing van het stoten. Een poging bij kogelstoten duurt effectief ongeveer 1,5 seconde. In een dergelijk korte tijdbestek moet alles kloppen. Voeten, knie, heup, positie van schouders en actie van alle segmenten van lichaam. De tweede poging van 12,51 meter was uiteindelijk de verste van Marijke.
Na de wedstrijd met kogel kwam weer een springonderdeel, namelijk verspringen. Korte tijd geleden heeft Marijke een mooi pr gesprongen en dat gaf genoeg optimisme en energie voor een goede score in de zandbak van Omnisport. Meteen de eerste sprong was ver: in de buurt van 6 m. Volgende twee wedstrijdsprongen waren net iets voorzichtiger gedaan met de lengte van 5,55 en 5,54 meter.
En dan kwam afsluiting van de meerkamp met de 800 meter. Meerkampsters verheugen zich nooit op deze vier indoorronden, waar hartslag en verzuring zeer snel toenemen. De tijd van Marijke was gestopt bij 2:33,51 min. Het is een tijd die de grootste uitdaging vormt voor aanstaande trainingsperiode. Met deze prestaties en een totaal van 3899 punten heeft Marijke de vierde plaats op dit NK Indoor veroverd. Vanuit deze wedstrijd worden aanpassingen van de volgende trainingen ingepland. Alle prestaties geven optimisme op weg naar de limiet voor het EK onder 23 jaar.

Meer berichten