Wat doen de Waterschappen?

Antoinet van Helvoirt. Foto: Patrick van Gemert
Antoinet van Helvoirt. Foto: Patrick van Gemert

BREDEVOORT - De Waterschapsverkiezingen komen eraan. Maar wat doen de waterschappen precies? Wat merken we in de Achterhoek van hun werk, bijvoorbeeld bij de droogte van afgelopen zomer? Antoinet van Helvoirt (Waterschap Rijn en IJssel) geeft op zaterdag 16 februari een lezing in de Koppelkerk.

Op 20 maart kiezen we niet alleen voor de Provinciale Staten, maar ook voor de waterschappen. De waterschappen lijken vaak onzichtbaar. Aan ons burgers de taak om het algemene bestuur van de waterschappen te kiezen. Maar hoe te kiezen, als je niet weet waarvoor je kiest?

Waterschappen in Nederland zorgen voor de waterhuishouding. Ze zorgen voor het beheer van dijken en sluizen, de juiste waterstand en voor zuivering van afvalwater. Er zijn 21 waterschappen in Nederland. Elk waterschap heeft een gekozen algemeen bestuur en een dagelijks bestuur. Beide besturen worden voorgezeten door een dijkgraaf of watergraaf.

Wat merken we als bewoners in de Achterhoek van het werk van het waterschap bij hoog water, zoals bij de droogte van afgelopen zomer? Hoe is de rol van de waterschappen aan de Klimaattafel? Hoe kunnen we als burger beter omgaan met drinkwater en afvalwater? Antoinet van Helvoirt, bestuurder van Waterschap Rijn en IJssel, vertelt er deze avond alles over. Ook lokale projecten komen aan de orde, zoals de retentiebekkens langs de Hamelandroute bij Lichtenvoorde, het plan voor het Aaltense Goor en het herstel van de beken in Winterswijk-Oost.

De lezing is in de Koppelkerk, Koppelstraat 35, Bredevoort en begint om 20.00 uur (zaal open 19.30 uur); entree vijf euro. Reserveren is gewenst en kan via www.koppelkerk.nl.

Meer berichten