Behalve dat de kleurrijke bloemen zorgen voor een mooi plaatje, zijn ze belangrijk voor weidevogels als de patrijs. Foto: PR
Behalve dat de kleurrijke bloemen zorgen voor een mooi plaatje, zijn ze belangrijk voor weidevogels als de patrijs. Foto: PR

Bijeenkomst akkerrandenwerkgroep

DINXPERLO - Om meer geïnteresseerden te informeren en te prikkelen om mee te doen, organiseert de zogenoemde akkerrandenwerkgroep een informatiebijeenkomst over akkerranden met bloemen en het daardoor bijdragen aan biodiversiteit.

Het vergroten van de biodiversiteit en het verfraaien en beschermen van het landschap is wat de akkerrandenwerkgroep zich ongeveer tien jaar geleden ten doel stelde. In deze akkerrandenwerkgroep hebben LTO, Wild Beheer Eenheid, de imkervereniging, IVN, diverse Buurt- en belangenverenigingen, een ecologische kweker en natuurkenners, de krachten gebundeld om zo samen te trachten de biodiversiteit te bevorderen met meer natuur, een mooier landschap maar ook een betere biotoop voor insecten, bijen, vogels enzovoort. Bovendien worden landbouwgewassen op deze manier beschermd tegen natuurlijke vijanden, zoals wildvraat, ziekten en plagen.
De inspanningen van de werkgroep hebben ertoe geleid dat er de afgelopen jaren steeds meer belangstelling kwam voor het aanleggen van akkerranden. Door de georganiseerde informatieavonden en lezingen door de enthousiaste werkgroep werden er ieder jaar meer bloemenranden ingezaaid. De laatste jaren doen ongeveer 150 grondgebruikers mee en die zorgen er met elkaar voor dat er door de gehele gemeente Aalten bloemenranden en bloemenvelden worden ingezaaid.
De informatiebijeenkomst is op woensdagavond 13 februari bij Bruggink aan de Casperstraat 2 in De Heurne bij Dinxperlo. De inloop is vanaf 19.30 uur, voorzitter Henk Obbink zal om 20.00 uur de avond openen en de aanwezigen verwelkomen. Vervolgens geeft Bert Kämink een presentatie over het aanleggen en beheren van bloemenweiden en akkerranden. Kämink heeft in Aalten samen met zijn vriendin Anouk Richters een bedrijf in tuin- en landschapsinrichting. Daarnaast runnen ze op de Haart een klein gemengd boerenbedrijf. Vanuit zowel de achtergrond van tuin- en landschapsinrichting als de boerderij is ruime ervaring opgedaan met aanleg en beheer van diverse bloemrijke vegetaties. Bert zal ondersteund door beeldmateriaal een en ander vertellen over de verschillende soorten vegetaties van kortlevende akkerrand tot langlevend bloemrijk grasland. Er is aandacht voor de valkuilen die je tegen kan komen bij het aanleggen en ontwikkelen van bloemrijke vegetaties En natuurlijk is er aandacht voor alle positieve kanten van een bloemrijke vegetatie.
Na de pauze wordt een presentatie gegeven over de ervaringen, het bestrijden van onkruid en beschikbare subsidies. Ook is er ruime gelegenheid om vragen te stellen.

Meer berichten