De commissie Vriendecafé zorgt dat niemand zich verloren hoeft te voelen bij binnenkomst. Foto: Alex en Janneke van de Galiën
De commissie Vriendecafé zorgt dat niemand zich verloren hoeft te voelen bij binnenkomst. Foto: Alex en Janneke van de Galiën

Vriendencafé: alleen gaan om samen te zijn

AALTEN – Op vrijdag 25 januari vanaf 19.30 uur vindt in het Museumcafé van het Onderduikmuseum in Aalten de eerste editie plaats van het Vriendencafé. Het Vriendencafé biedt elke vierde vrijdag van de maand mensen gelegenheid om een gezellige avond te beleven en nieuwe contacten op te doen, of zoals de slogan van het Vriendencafé aangeeft: alleen te gaan om samen te zijn.

Door Lydia ter Welle

Dini Veerbeek, werkzaam bij Figulus Welzijn, legt uit: "Ook in de gemeente Aalten zijn mensen wel eens eenzaam. Uit onderzoek in 2016 is gebleken dat ruim dertig procent van de inwoners vanaf 19 jaar van de gemeente eenzaamheid ervaart. Dat overkomt dus veel mensen. Bijvoorbeeld doordat ze hier nieuw zijn, of doordat ze geen partner (meer) hebben. Vooral 'alleengaanden', dus. Voor hen is het vaak moeilijk om contacten te leggen. Je gaat immers als man of vrouw alleen niet gemakkelijk naar een café, en stapt daar zomaar op wildvreemden af. Terwijl je wel graag mensen zou ontmoeten, om een praatje mee te maken, je interesses mee te delen, en wellicht samen activiteiten te ondernemen. Daarom willen we het Vriendencafé opzetten. In Winterswijk en Doetinchem zijn soortgelijke activiteiten en die zijn erg succesvol."

Ruim 30 procent inwoners gemeente Aalten ervaart eenzaamheid

Ongeveer tegelijk met het ontstaan van de plannen voor deze activiteit meldde Ina Christen zich op de Vrijwilligersmarkt van Figulus, omdat ze op zoek was naar passend vrijwilligerswerk. Het idee van het Vriendencafé sprak haar aan, en ze vervult nu de functie van coördinator. Naast Ina hebben Astrid Steenbergen-Stronks en Monique Hartog zich gemeld als vrijwilliger voor het Vriendencafé. Dini: "We zijn nog naarstig op zoek naar mannelijke vrijwilligers, want het is zeker niet de bedoeling dat het een vrouwenclubje gaat worden. Het is echt een activiteit voor mannen en vrouwen."

Monique: "We begrijpen heel goed, ook uit eigen ervaring, hoe moeilijk het kan zijn om alleengaand te zijn en contacten te leggen. Het Vriendencafé is dan een gezellige mogelijkheid om mensen te ontmoeten die in hetzelfde schuitje zitten, en die ook op zoek zijn naar gezellige contacten met anderen." Astrid: "Als je wel een vriendenkring hebt, maar door omstandigheden alleen komt te staan, kan het ook lastig zijn. Je voelt je al gauw het vijfde wiel aan de wagen, ook al is dat misschien onterecht. Maar ook voor iemand die hier nieuw is komen wonen kan het Vriendencafé een fijne plek zijn om contacten te leggen." Dini vult aan: "Maar ook iemand die wel een partner heeft is welkom, als die partner bijvoorbeeld geen zin heeft om eruit te gaan. En als je het fijner vindt om samen met iemand anders binnen te stappen, mag je gerust iemand meenemen."

Ina benadrukt: "Het Vriendencafé is een gezellige ontmoetingsplek, geen datingbureau. Dus niet met het vinden van een nieuwe partner tot doel, maar bedoeld om er eens gezellig uit te zijn, en nieuwe contacten te leggen. We zorgen altijd dat er wat gezelschapsspellen liggen, maar wie komt voor alleen een gezellig gesprek, is ook welkom. In overleg met de mensen die er komen, bedenken we thema-activiteiten, zoals een lezing over een onderwerp dat velen aanspreekt, of misschien een keer wandeling of een fietstocht. Maar het belangrijkste is dat mensen op een gezellige manier nieuwe contacten kunnen leggen. En wie weet, maken bezoekers in het Vriendencafé plannen om bijvoorbeeld met elkaar een activiteit te ondernemen, zoals een wandeling, een middagje winkelen, gezamenlijk bezoek aan een concert of een film."

De organisatoren van het Vriendencafé zijn blij met het 'onderdak' in het Museumcafé, dat zich bevindt in het Onderduikmuseum aan de Markt in Aalten. "Mooi centraal gelegen, goed te bereiken, en zeer geschikt voor ons café. Ook blij zijn we met bakker Brunsveld uit IJzerlo, die iets lekkers voor bij de koffie en de thee verzorgt, en met 't Noorden, dat de hapjes verzorgt voor het eerste Vriendencafé."

Bezoekers zijn welkom in het Vriendencafé in het Museumcafé op vrijdag 25 januari vanaf 19.30 uur. De commissie Vriendencafé zorgt ervoor dat iedereen bij binnenkomst goed wordt opgevangen, en geen drempel hoeft te ervaren. Meer informatie over het Vriendencafé is te vinden op de Facebookpagina. Voor informatie kan ook worden gebeld met Figulus Welzijn in Dinxperlo (tel. 0315 655 282) en Aalten (tel. 0543-373 993).


www.facebook.com/Vriendencafé

Meer berichten