Foto:
Columns

Randbericht | Het weer in 2019

Het weer in 2019

Omdat ik veel buiten hoop te zijn zal in 2019 het weer opnieuw heel belangrijk voor me zijn. Ik wandel niet alleen in fraaie Oost-Achterhoekse landschappen en natuurgebieden, ik zit ook regelmatig op de fiets om bijeenkomsten te bezoeken en mensen te spreken. Slecht weer belemmert me daarbij. Daarom ben ik nu al bezig mijn activiteiten voor het hele jaar te plannen in alleen die perioden waarin het weer mij aanstaat.

Wat is goed weer voor mij? Voorwaarde één is dat het droog moet zijn, want ik heb last van watervrees. Voorwaarde twee is dat het niet te koud mag zijn, want dan word ik daarna bij het betreden van een warme ruimte slaperig. Het is daardoor al regelmatig gebeurd dat ik tijdens een gemeenteraadsvergadering zat te knikkebollen. Of was die bijeenkomst slaapverwekkend, hoor ik al vragen. Nee, zelfs als dat zo was, zoek ik toch de schuld van het wegdommelen bij mezelf.

Voorwaarde drie is dat het niet te hard waait, want fietsen moet soepel gaan een geen al te grote inspanning kosten. Voorwaarde vier is dat het niet te warm mag zijn. 2018 was een vreselijk jaar voor me. Bijna een half jaar heb ik in de koelste ruimte van mijn huis geleefd, de kelder. Het probleem is dat ik een gematigd mens ben. Ik houd niet van extremen. Mijn voorkeur gaat uit naar dagen van 21 graden met zon met een matige wind met regen in de nacht. Andere dagen zou ik het liefst overslaan.

Helaas gaat dat niet altijd. In de herfst en winter wanneer er toch wat meer kou en guurheid heerst kan ik een enkele keer een gang naar buiten niet vermijden. Maar meer dan in voorgaande jaren wil ik in 2019 pieken in periodes wanneer de weersomstandigheden geschikt zijn. Dan wil ik naar bijeenkomsten, dan wil ik afspraken maken voor gesprekken, dan wil ik verder gaan met het opnieuw bezoeken van alle plekken die G.J. Meinen honderd jaar geleden beschreef in zijn Gids van Winterswijk en zijn Gids van dorpen langs de Slingerbeek.

Voor deze planning maak ik gebruik van de weervoorspellingen uit de Achterhoekse Almanak. Ervaring heeft geleerd dat die heel betrouwbaar zijn. Duidelijk is dan dat ik in januari beter in winterslaap kan gaan. Februari is nog niet hoopgevend, maar tussen de 22ste en 25ste is er veel zon en is er 's middags zelfs voorjaarsweer. In maart zal het van de periode van 19 tot 23 maart moeten komen. Begin en eind april worden ideaal, want dan is er sprake van vrij warm voorjaarsweer. Mei moet het van de eerste twee weken hebben en juni heeft weer een goed begin en eind.

Juli begint goed, maar daarna wordt het te warm voor me. Van augustus wordt alleen het einde geschikt, Van september heb ik alleen wat aan de eerste en laatste week. Oktober begint goed, waarna het jaar voor mij alweer eindigt. Er zal dan geen geschikt weer meer zijn. Ik heb deze goede perioden van het komende jaar inmiddels in mijn agenda geschreven. Noteert u ze ook, want dat zijn de dagen dat u me kunt spreken. Ik verheug me nu al op deze prachtige dagen. Het zijn er wat weinig, ik geef het toe. Maar op de dagen dat ik alleen thuis kan zijn in mijn luie stoel met twee dekens over of in de kelder met een ventilator erbij zal ik me toch proberen te vermaken. Ik heb nog altijd wat achterstand met het lezen van gekochte boeken.

Meer berichten