Columns

Uut 't Wald | Lefebri-je

Lefebri-je

In mijn columns, zowel in Zwaleman als in deze Uut 't Wald, heb ik het nogal eens over mijn lief, als ik mijn echtgenote bedoel. Een lezer vroeg zich af, of ik soms van Belgische komaf ben. Omdat lief als zelfstandig naamwoord door Vlamingen wordt gebruikt als ze het over hun vriend(in) of echtgenoot(ote) hebben.
Nee, ik ben geen Vlaming. Maar dat woord lief koester ik toch graag. Soms zeg ik tegen haar ook 'Ik zie u gère'. Omdat 'Ik hou van jou' op het laatst wat kan gaan vervelen. Maar ik zou het natuurlijk ook op z'n Achterhoeks kunnen zeggen. 'Ik mag oe zo graag (of: zo geerne) liejen.'

Af en toe is een simpel 'ik hou van jou' niet voldoende om je gevoelens jegens je partner te verwoorden. Dan wil je duidelijk maken dat je echt heel, heel erg op hem of haar bent gesteld. In Varsseveld kennen ze dan de uitdrukking 'heite waezen op'. Maar ik aarzel toch een beetje om die jegens mijn lief te gebruiken. Als u begrijpt wat ik bedoel….

Liefde is er in diverse fases. De allereerste is de verliefdheid. Die periode waarin je je gevoelens voor haar/hem wel van de daken zou willen schreeuwen. Totaal overbodig, want iedereen kan wel zien dat het dik aan is tussen jullie. Dat het met jullie baar lefebri-je is, zoals ze in de Achterhoek zeggen. Ofwel, dat jullie ut oaver de hele hoed hebt. Dat kan gewoon niet anders, als twee mensen zo verlenkelijk (verkikkerd) naar elkaar kijken.

Meer berichten