'Waar een bericht in een lokale krant toe kan leiden'

Bezoek uit België bij hobbyist figuurzagen

Door Karin Stronks

AALTEN – Een half jaar geleden stond in deze krant het verhaal over de grote hobby van Niek Noort: figuurzagen. Destijds was de 82-jarige Noort al een jaar bezig met het figuurzagen van de kathedraal van Milaan. Kort geleden ontving de redactie van Aaltens Nieuws een mailtje van André Herpoel uit België, hij wilde graag met Niek Noort in contact komen om te praten over hun gezamenlijke hobby. Kort geleden brachten twee liefhebbers van figuurzagen uit België een bezoekje aan Niek Noort. Ze beleefden een zeer prettige middag. Hans Noort, de zoon van Niek merkt op: "Waar een bericht in een lokale krant toe kan leiden!"

'Mijn vader was aangenaam verrast door de mail uit België!'

'Meesterwerk in opbouw'
André Herpoel ontdekte bij toeval het artikel in Aaltens Nieuws tijdens het surfen op internet. Hij probeerde Niek Noort via Google te vinden. Toen dat niet lukte besloot hij om de redactie een mailtje te sturen. Aaltens Nieuws bracht Herpoel in contact met de zoon van Niek, Hans Noort, en een correspondentie via e-mail kwam op gang.

Hans Noort vertelt: "Mijn vader was aangenaam verbaasd dat iemand uit België contact met hem zocht! André Herpoel wilde dolgraag het 'meesterwerk in opbouw' van mijn vader, de kathedraal van Milaan, komen bekijken. Dus hebben we een afspraak gepland."

'Een toffe en leuke dag'
Op een zaterdagmiddag in november bezocht André Herpoel samen met een goede kennis en eveneens hobbyist figuurzagen Maria Merveillie Niek Noort uit Aalten. Na een rit van ongeveer 400 kilometer kwamen ze rond 14.00 uur aan. "We werden hartelijk ontvangen. Er werd veel over modelbouw en figuurzaagwerk gepraat en ervaringen uitgewisseld. Het was een echte toffe en leuke dag", vertelt André Herpoel.

Hij vervolgt: "Ik ben al een hele tijd bezig met het figuurzagen van de dom van Ulm, dat is de hoogste kerktoren ter wereld, mijn eerste figuurzaagwerk, maar wel heel wat minder ingewikkeld dan de dom van Milaan. Ik heb al een lijstje aangemaakt van 'to do' maar ontdekte dat plannen (bouwtekeningen; redactie) moeilijk vindbaar zijn, zeker van gebouwen. Maria heeft wel vele plannen, van haar kocht ik ook mijn plan."
Vervolgbezoek
Maria Merveillie heeft samen met haar (overleden) echtgenoot in zeven jaar tijd de kathedraal van Milaan gefiguurzaagd. Niek Noort: "Bij de tekening van de kathedraal van Milaan ontbraken een aantal belangrijke stukken van de tekening dus kon André niet beginnen."

André Herpoel: "Inmiddels heb ik via internet de hele bouwtekening gevonden. Met de bouw van de dom van Ulm ben ik best ver, de toren is zo goed als afgewerkt en heeft een hoogte van ongeveer 2,7 meter. Hierin moeten dan nog de verlichting en klokken geplaatst worden, die dan digitaal aangestuurd zullen worden."

Hij vervolgt: "Nadat ik de dom van Ulm afgewerkt heb kan ik met iets anders beginnen. Wordt het de dom van Keulen, waarvan ik zalf het plan moet tekenen, of deze kathedraal van Milaan? We zien het wel!"

Hans Noort glimlacht: "Er zal nog een vervolgbezoek van mijn vader en mij aan België komen. Dat wordt volgend jaar in de meivakantie gepland!"

Meer berichten