Foto: collectie Leo van der Linde
Foto: collectie Leo van der Linde

Oplossing zoekplaatje

AALTEN - Het zoekplaatje van dinsdag 4 december was een dorpsgezicht van Aalten. De opname is gemaakt in de vroege jaren zestig van de vorige eeuw.

We zien hier de Landstraat met een kijkje op de achterzijde van de voormalige brandweerkazerne en het gemeentehuis. De brandweerkazerne is vele jaren aan de Markt en Landstraatzijde in gebruik geweest. Voorheen was het de woning van Walfoort. In 1925 werd dit pand door de gemeente aangekocht. In deze brandweerkazerne werd de motorspuit van de Aaltense brandweer gestald. We zien op de foto een ANWB-wegwijzer. Deze kwam goed van pas. Na het blussen van een brand werden de slangen te drogen gehangen over deze wegwijzer. In 1964 werd het brandweermateriaal ondergebracht in een gebouw aan de Nassaustraat. De oude brandweerkazerne aan de Markt-Landstraat werd in 1975 gesloopt voor de nieuwbouw van het gemeentehuis, waarin onder andere de raadszaal werd gehuisvest. Verder zien we op deze foto het pand waar juwelier Heyerman zich bevond. Op de achtergrond zien we de Oude St.
Helenakerk. Uiterst links zien we een gedeelte van het pand van Hogeweg Zuivelhuis. Een openbaar toilet, pissoir, is ook zichtbaar op de foto, in de
volksmond sprak men van de 'pisbak'.

Meer berichten