Caravaggio - De ongelovige Thomas. Foto: PR
Caravaggio - De ongelovige Thomas. Foto: PR (Foto: )

Kunstlezing over Caravaggio in de Koppelkerk

BREDEVOORT - Vrijdag 14 december is kunsthistorica Maria Driessen terug in de Koppelkerk met een lezing over Caravaggio en zijn Utrechtse navolgers. De lezing is een inleiding op de grote expositie 'Utrecht, Caravaggio en Europa' die vanaf 16 december te zien is in het Centraal Museum in Utrecht.

In de zeventiende eeuw gingen Nederlandse schilders graag naar Italië om daar de schilderkunst van de grote Renaissanceschilders te bestuderen. Er was echter toen één contemporaine schilder die voor een ware sensatie zorgde en dat was Michelangelo Merisi da Caravaggio (1571-1610). Karel van Mander schreef erover in 1604: „Caravaggio in Rome doet wonderlijke dingen".

Caravaggio schilderde religieuze en wereldse taferelen op een zeer realistische manier met een bijzondere belichting van de personen die figureerden in de voorstelling. Als kijker word je direct betrokken bij de actie die zich in het schilderij afspeelt. De betrokkenheid van de afgebeelde personen is zonder uitzondering groot en hun gezichtsuitdrukkingen zijn dramatisch goed getroffen.

De stijl sloeg in als een bom en de invloed van Caravaggio beïnvloedde talloze schilders. Zo ook een groep Utrechtse schilders, zoals Gerard van Honthorst, Hendrick ter Brugghen en Dirck van Baburen. Op 16 december opent in het Centraal Museum in Utrecht de tentoonstelling Utrecht, Caravaggio en Europa. Daar zal dan ook De graflegging van Christus van Caravaggio te zien zijn. Alle reden voor een lezing over Caravaggio en zijn volgelingen.

De lezing is in de Koppelkerk, Koppelstraat 35, Bredevoort op vrijdag 14 december. Aanvang 20.00 uur. entree tien euro inclusief een kop koffie of thee. Reserveren is gewenst en kan via www.koppelkerk.nl of 0543-216 005.

Meer berichten