Het nieuwe bedrijfspand van Klein Nibbelink in Bredevoort. Foto: PR
Het nieuwe bedrijfspand van Klein Nibbelink in Bredevoort. Foto: PR

Show om nieuwbouw en jubileum Klein Nibbelink te vieren

BREDEVOORT – Land- en Tuinbouw Mechanisatie Klein Nibbelink in Bredevoort viert de opening van het nieuwe bedrijfspand op donderdag 22, vrijdag 23 en zaterdag 24 november met een grote show. Ook wordt dan gevierd dat het familiebedrijf 125 jaar bestaat.

Door Lydia ter Welle

Bernd Klein Nibbelink, de vierde generatie op het bedrijf, nam zo'n twintig jaar geleden het stokje over van zijn vader. Het bedrijf werd opgericht in 1892, en bestaat dus (ruim) 125 jaar. In al die jaren is het bedrijf gegroeid tot een begrip op het gebied van landbouwmechanisatie in Bredevoort en wijde omgeving. Met service en vakkennis hoog in het vaandel groeide het bedrijf gestaag. Eerst was de smidse gevestigd aan de Landstraat in Bredevoort. Nu staat er op de plek, waar het bedrijf sinds de jaren 80 gevestigd is, een fraai bedrijfspand, met een doordacht ontwerp, dat natuurlijk getekend is door een bouwkundige, maar waarin de ideeën, wensen en dromen van de huidige eigenaar en medewerkers tot uitdrukking komen. Bernd Klein Nibbelink: "Een jaar of zes geleden waren er wat veranderingen in de markt, naast groei in de landbouwmechanisatie konden we ons aandeel in tuin- en parkmachines vergroten. Maar dat materiaal moet je wel goed presenteren. Toen ging ik nadenken, over verbouwen, en uiteindelijk ben ik gaan 'dromen'. Zo van: als hier op ons terrein nou niks zou staan, wat zou er dan kunnen komen te staan? Dat bleek een pand van 30 bij 45 meter. En dat staat er nu."

Droom
Die droom was er al snel, maar het proces om zo ver te komen, had heel wat meer voeten in de aarde. "Ik denk dat ik in gedachten het pand wel honderd keer heb ontworpen. Ik wilde een pand dat praktisch is, voldoende ruim, met logische en efficiënte indeling en looplijnen, met overal goed licht en daglicht, en een aangename atmosfeer en temperatuur, zodat het comfortabel is. Om in te werken, maar ook voor de klant die binnenloopt en onze producten goed gepresenteerd wil zien." Om dat te bereiken zijn winkel, kantoren en werkplaats tijdens de bouw van het nieuwe pand elders in Bredevoort ondergebracht. "Die tijd vroeg wat inzet en aanpassingsvermogen van iedereen, maar we hebben altijd door kunnen werken, en onze klanten naar behoren kunnen helpen."

Open en toegankelijk
Wat er nu staat is een fraai en toegankelijk ogend pand. Open, met grote ramen. Niet alleen aan de voorzijde waar de showroom en winkel zijn gesitueerd. Maar ook in de immens grote werkplaats, in de kantoor- en spreekruimtes, in de kantine en de cursusruimte. Overal wordt gewerkt met bewegingsmelders, zodat het licht aangaat zodra er iemand binnenkomt. En, ook belangrijk, waardoor het weer uit gaat zodra er niemand meer is. In de werkplaats zorgt een zware kraaninstallatie dat machines zo nodig kunnen worden opgetakeld voor reparaties. Wat bovendien opvallend is: hoewel er in een hoek iemand met slijptol bezig is, blijft een gesprek op normaal geluidsniveau mogelijk. Ook de muziek uit de speakers blijft hoorbaar, zonder dat die storend hard staat. Klein Nibbelink legt uit: "We hebben voor de wanden geperforeerde damwandplaat gebruikt, met heel veel kleine gaatjes, en verder natuurlijk isolatiemateriaal. Dat zorgt ervoor dat de wanden het geluid absorberen en niet weerkaatsen. Daardoor is hier – ondanks het feit dat er gewerkt wordt met zwaar materiaal – altijd een prettig geluidsniveau." De ledverlichting zorgt voor beter licht, dat plezieriger, rustiger aandoet dan de traditionele tl-verlichting. Dat levert bovendien een energie- en daarmee kostenbesparing op.

Warmtepomp
Ook de temperatuur is overal prettig. "En we zijn van het gas af!", zegt Klein Nibbelink met gepaste trots. "Overal, ook op de verdieping, hebben we vloerverwarming. Die wordt gevoed door een warmtepompinstallatie. Op het dak liggen zonnepanelen, en het pand is natuurlijk goed geïsoleerd. De installatie is berekend op het zorgen voor een constante temperatuur. En dat werkt, bleek in de afgelopen zeer warme zomer. We konden toen rekenen op een temperatuur die tien graden koeler was dan de buitentemperatuur. En dat levert comfort op voor iedereen." Sunscreens zorgen dat de zonnewarmte op hete dagen niet binnendringt in het pand. "Ik kan nu nog niet zeggen of we energieneutraal zijn, daarvoor moeten we eerst een langere periode verbruik en opbrengsten van onze systemen weten. Maar we zijn goed op weg."

Gastles
Op de verdieping heeft Klein Nibbelink ook een vergader- annex cursusruimte gerealiseerd. "Voor onze eigen medewerkers, als we eens wat hebben bij te leren over bepaalde machines, maar ook zijn hier leerlingen van scholen welkom, voor een gastles op locatie. Zo hebben we laatst een groep leerlingen van Schaersvoorde te gast gehad, die hier een les over tuin- en parkmachines hebben gehad. Dat is wat ik ook heel graag wilde bij de bouw van dit pand: overal daglicht, en een pand waar iedereen overal van buiten naar binnen, én van binnen naar buiten kan kijken, en ook dat er binnen overal verbinding is met andere ruimten. Door ze niet door dichte wanden te van elkaar te scheiden, maar door overal via de ramen een kijkje in een andere afdeling te bieden. Alles met elkaar verbinden, en laten zien wat we doen, niet alleen verkopen maar ook repareren, en hoe mooi dat werk is."

Dat allemaal, en natuurlijk ook alle producten, wil het team van Klein Nibbelink graag tonen tijdens de show. De openingstijden zijn op donderdag 22 november van 10.00 tot 17.00 uur, op vrijdag 23 november van 10.00 tot 22.00 uur en op zaterdag 24 november van 10.00 tot 17.00 uur. Iedereen is dan van harte welkom in het prachtige bedrijf aan de Winterswijksestraat in Bredevoort.

Meer berichten