Foto:
Columns

Zwaleman | VOC-kruiden

VOC-kruiden

Wat er allemaal ook gaat gebeuren, ik bemoei me er niet mee. En ik schrijf er al helemaal geen column over. Dat nam ik me voor, toen een paar jaar geleden de discussie rond het verschijnsel Zwarte Piet losbarstte. Opnieuw losbarstte, moet ik eigenlijk zeggen, want een jaar of twintig geleden bestond in ons land ook al het actiecomité 'Zwarte Piet = Zwart Verdriet'. Maar dat lijkt iedereen al te zijn vergeten.
Ik heb me tot nu toe aan mijn voornemen gehouden. Met moeite, dat moet ik wel toegeven. Want natuurlijk heb ik ook een mening over de vraag of Piet zwart moet blijven of niet. Alleen is die mening tamelijk genuanceerd, vind ik zelf. En in de steeds verder polariserende discussie over de al dan niet racistische en wel of niet aan de slavernij herinnerende medewerker van Sint Nicolaas lijkt voor nuance geen plek te zijn. Dus heb ik me maar stil gehouden.

Maar nu wordt na alle andere trammelant ook nog eens de lekkernij waarmee Pieterman-knecht ons pleegt te verwennen op de korrel genomen. Er is warempel een actiegroep (Dekolonisatie Netwerk noemen ze zichzelf), die wil dat de kruidnootjes van Pepernotenfabriek Van Delft zijn kruidnoten terughaalt uit de winkelschappen. Althans die nootjes waarvan Van Delft beweert, dat ze dankzij authentieke VOC-kruiden zo lekker zijn. Dat zou namelijk herinneren aan de tijd dat de Verenigde Oostindische Compagnie deze kruiden uit het verre oosten haalde. Vooral uit onze voormalige kolonie, het huidige Indonesië. "Die kruiden zijn verkregen over de ruggen van duizenden vermoorde Indonesiërs", zeggen de mensen van het Netwerk. Daar hebben ze best gelijk in. Wie maar een beetje van de geschiedenis af weet moet beamen dat wij Nederlanders ons af en toe als beesten hebben gedragen in 'ons' Indië. Niet alleen de VOC'ers trouwens, in de negentiende eeuw konden ook de mannen van Van Heutsz er in Atjeh wel wat van. En ik zeg maar liever helemaal niets over wat er nog maar zeventig jaar geleden allemaal is gebeurd tijdens de zogenaamde politionele acties. Zwarte bladzijden zijn het in onze geschiedenis.

Maar…. Het is wel allemaal geschiedenis. Wat er drie-, vierhonderd jaar geleden is gebeurd, moet je wel plaatsen in de tijd van toen. En door bepaalde woorden niet te gebruiken, kun je niet ontkennen dat er ooit een VOC is geweest, die ons land liet kennis maken met pepers, nootmuskaat, kruidnagel en al die andere specerijen. Voor je het weet wordt van ons gevraagd, dat we die specerijen ook niet meer gebruiken. Dan worden de kruidnootjes wel heel flauw. En trouwens, dat papje over de bloemkool smaakt ook nergens meer naar, als er geen nootmuskaat in mag zitten.

Maar het allerergste is, dat ik dan dan dat heerlijke bier, dat ik nog maar net heb ontdekt, weer moet missen. Want onze eigen Grolsch (ja, ook al staat de brouwerij tegenwoordig in Boekelo) heeft een fantastisch nieuw bier op de markt gebracht. Waarschijnlijk ben ik de enige Achterhoeker die niet gek is op het pils van Grolsch (of de enige die dat durft te zeggen), maar in Boekelo kunnen ze wel prima speciaalbieren maken. Dat bewijzen ze met de Kruidige Tripel, die in de bruine beugelfles wordt verkocht. De lekkerste tripel die ik ooit heb geproefd. Dankzij de toevoeging van kardemom, koriander en citroengras. En laten dat nou alle drie VOC-kruiden zijn!

Meer berichten