Foto: Laura de Morree

Fotografen Collectief een tijdje bij Foto 21


BREDEVOORT - De leden van het Oostgelders Fotografen Collectief zijn uitgedaagd werk te maken voor de eindejaarstentoonstelling bij Foto21 in Bredevoort. Het thema is 'Tijd'. Het resultaat is van 10 november tot en met 30 december te zien in een grote groepsexpositie.

De deelnemende fotografen zijn Grietje Bouman, Bettina Hogeweg, Gerrit Korn, Gerjo te Linde, Laura de Morree, Wim Peters, Ellen Sessink, Peter van Tuijl, Ton van Vroonhoven en Dinie Wikkerink. Bijna alle exposanten hebben voor deze expositie nieuw werk gemaakt, een enkeling heeft z'n toevlucht genomen tot al bestaand werk omdat dit voor de betreffende fotograaf zo naadloos past bij zijn/haar associaties met tijd.
Grietje Bouman toont haar 'Weg naar Nergens', over de zin, de onzin en de waanzin van het leven. Het is een verander-project dat al een jaar of vijftien loopt en waarbij ze steeds oudere foto's verwijdert of weer combineert met nieuwere. Op deze manier ontstaat steeds nieuw werk. Soms bizar en absurd maar ook met een vleug humor.
Bettina Hogeweg verbeeldt in 'Overtijd' de worsteling, het verlangen en de hoop, maar ook de angst, vertwijfeling en het verdriet dat een onvervulde kinderwens met zich mee kan brengen. Zij laat zien dat als vrouw 'tijd' soms een lastig begrip is.
Gerrit Korn ervaart een nieuwe beleving van tijd. Dankzij medische meevallers en tegenvallers bij naasten rijst onherroepelijk de vraag naar de rest van de tijd. Ineens is zeventig, even, niet echt jong meer. Een eerste kleine proeve van zijn nieuwe werk 'Tot zover'.

Glasnegatieven
Gerjo te Linde kreeg onlangs een doosje met oude, ongedateerde glasnegatieven uit de nalatenschap van een inmiddels overleden dorpsfotograaf. Zorgvuldig en vakkundig gemaakte portretten, achteloos weggegeven – blijkbaar niet van waarde. Hij maakte soortgelijke portretten, met de 150 jaar oude 'wet plate collodion' techniek.
Laura de Morree wil met de serie 'mijn wereld' laten zien hoe het kind de diverse aspecten en emoties van de wereld om zich heen beleeft, 'de andere kant van het kind'. Vaak vastgelegd als een vrolijk en blij stralend mensje, is het kind ook boos, teleurgesteld, beschouwend, angstig of in zichzelf gekeerd, in hun eigen wereld. Een document van een periode in het leven van haar jonge kinderen.
Wim Peters presenteert Tijdreizen. Dat doet hij regelmatig. Tijdens zijn hartinfarct en coma-tijd nu al weer meer dan twaalf jaar geleden kostte het hem nauwelijks moeite. Pittige hallucinaties deden hun werk. In deze serie fotowerken heeft hij het reizen van en naar grote Europese steden bewust in de tijd gezet.
Ellen Sessinks serie geeft een beeld van de manier waarop zij tijd ervaart, een tijd waarin snelheid, efficiency en prestatie de boventoon voeren en Big Brother altijd meekijkt. Vragen die de beelden bij haar oproepen zijn: Wil/ kan ik dit nog? Wat is mijn plek?Doe ik dit alleen? of samen?

Athene
Peter van Tuijl toont een aantal foto's uit zijn boek 'Athene, verloren in de tijd'. Daarin wordt de hedendaagse sfeer in de Griekse hoofdstad getoond, met zichtbare armoede, treurnis en verval, en daartegenover de hoop die geput wordt uit de renovatie van de Acropolis, in velerlei opzichten het symbool van de glorie van weleer.
Tijd, het is er altijd, het raakt nooit op, en toch hebben we er altijd te weinig van. Ton van Vroonhoven zoekt in zijn foto's naar momenten waarop je 'in de tijd' bent, waarin je tijd ervaart.
Dinie Wikkerink laat in '25 jaar later' een serie foto's zien, geïnspireerd op het boekje '16.00 uur' waarmee zij in 1993 haar fotografische weg begon. De meeste foto's in deze nieuwe serie zijn in huiselijke kring gemaakt. Ze gaan over licht en hebben een sfeer van herinnering.
Foto21 Bredevoort is gevestigd aan 't Zand 21 en is geopend van woensdag t/m zondag van 11 tot 17 uur.

Meer berichten