'Ik ga heel ver voor mijn hobby'

Natuurfotografie betekent veel voor Niek Damen

Door Karin Stronks

AALTEN – Erosie, mist, vervallen fabriekshallen, watervallen, gebergten, bijzondere gebouwen, Niek Damen (34) fotografeert het allemaal in binnen- en buitenland. Bij een heldere sterrenhemel rijdt hij rustig midden in de nacht naar het Woold, een donkere plek, om dit fraaie tafereel op de gevoelige plaat vast te leggen. "Kom ik daar aan en dan is het bewolkt… Jammer… Inderdaad, ik ga heel ver voor mijn hobby", glimlacht hij.

De fotografie is hem met de paplepel ingegoten. Zijn ouders, oom en neef hebben Niek met deze hobby 'besmet'. Niek: "Mijn eerste camera kocht ik na een televisiereclame over de Canon 350d en de slogan 'it's playtime'. Die combinatie sprak me aan!" Niek begon met fotograferen van waterdruppels, vliegende vogels, hij probeerde van alles uit. "Later begon ik met concertfotografie. Op een bepaald moment was ik er klaar mee en ben een tijdje gestopt", vertelt hij.

Niek herinnert zich: "In 2014 was ik met mijn vriendin op vakantie in Wales en daar begon het weer te kriebelen. Ik kocht weer een camera. Vanaf toen begon ik met natuurfotografie en dat doe ik nog steeds. Het is gewoon zo gaaf!" Niek gaat helemaal op in zijn hobby, zeker een halve dag per week gaat hij de natuur in. "Ik ga alleen maar ook wel met mijn vriendin, een vriend of collega. We rijden soms kilometers Duitsland in, het Landschaftspark Duisburg, Burg Eltz en Zollverein Essen zijn favoriete plekken. Dat zijn vervallen fabriekshallen en een burcht bovenop een heuvel, prachtig om daar foto's te maken. Maar ook in ons land gaan we op pad, vaak naar bekende plekken zoals Scheveningen of het gebouw van Radio Kootwijk. Ik probeer dan foto's te maken zoals ik het nog niet heb gezien. Soms moeten we urenlang wachten op een bepaald moment, geduld hebben. Kort geleden op de hei, er kwamen ineens mistbanken opzetten en ik schoot net op tijd een prachtig plaatje. Supermooi. Landschappen, oude gebouwen, ongerepte natuur, dat is het helemaal voor mij."

Masterclass
Afgelopen zomer volgde Niek Damen een masterclass fotografie onder leiding van fotograaf Nando Harmsen. Met vijf fotografen bracht de Aaltenaar een week door in Frankrijk. "Ik was eerst wat terughoudend en dacht dat ik niet goed genoeg was. Nando haalde me over. Het was een geweldig mooie ervaring. Elke dag bezochten we een andere locatie. We maakten onder andere foto's bij Ravin de Corboeuf, een soort woestijn, ontstaan door erosie, tussen groen, Cascade de la Beaume en Le Puy-en-Velay. We trokken door een bos waar een riviertje over een afstand van 500 meter twaalf meter naar beneden stroomt. Elke bocht weer een ander indrukwekkend landschap, stroompjes, watervalletjes, rotsen en omgevallen bomen. Geweldig mooi", mijmert Niek. Hij vervolgt: "Ik heb er heel veel van geleerd. Wat ik voorheen puur op gevoel deed kreeg nu allemaal een plekje."

Na een halve dag fotograferen gaat Niek thuis aan de slag om de foto's op te slaan en ze zo nodig te bewerken. Hij legt uit: "Ik gebruik Photoshop en Lightroom, maar bewerk mijn foto's zo subtiel mogelijk, alleen om een bepaalde sfeer te creëren. Ik doe ook wel aan startrail fotografie, dan maak je honderden foto's snel achter elkaar die je dan later over elkaar heen plakt. Dan krijg je de bewegingen van de sterren te zien. Heel bijzonder!" Fotografie betekent heel veel voor Niek. Hij zegt: "Ik heb er veel voor over ja. Het is een uitlaatklep voor mij. Even uit de dagelijkse beslommeringen, even helemaal iets anders doen." Een buurjongen van Niek is erg geïnteresseerd in fotografie. Niek: "Het is er nog niet van gekomen om hem een keer mee te nemen maar binnenkort gaan we samen op pad!"


Facebook: ND-Pixels

Meer berichten