Filosofe Joke Hermsen geeft lezing over Kairos

Joke Hermsen. Foto: Koos Breukel
Joke Hermsen. Foto: Koos Breukel

BREDEVOORT - Zaterdag 17 november geeft schrijfster en filosofe Joke Hermsen een lezing over haar werk Kairos in de Koppelkerk in Bredevoort. Een filosofisch pleidooi voor inspiratie, creativiteit en bevlogenheid in 'meetbare en gemechaniseerde' tijden.

'Meten is weten' is het credo van onze tijd. Maar door de tijd alleen te zien als kloktijd, als tijd die te meten is, vergeten we een andere wezenlijke dimensie van de tijd: de 'gevoelstijd', de tijd van het geschikte ogenblik. De oude Grieken hadden twee goden om deze twee tijdsdimensies te verbeelden: Chronos symboliseerde de kloktijd, terwijl Kairos de god was van 'het geschikte ogenblik'.

Onze huidige tijd heeft grote behoefte aan Kairos, stelt Joke Hermsen. De filosofe vindt Kairos terug in het werk van Nietzsche, Arendt, Benjamin en Heidegger, en verbindt deze aan begrippen als enthousiasme, inspiratie, empathie en bezieling. Hermsens essays over filosofie, kunst en onderwijs ontvouwen nieuwe manieren van hoopvol denken, die ons kunnen inspireren om daadwerkelijke veranderingen op gang te brengen.

Joke Hermsen schreef diverse essays en romans. Landelijke bekendheid kreeg zij met 'Heimwee naar de mens' (2003), 'Stil de tijd' (2009) en 'Kairos, een nieuwe bevlogenheid'. Vorig jaar verscheen 'Melancholie van de onrust'; dit jaar verscheen de roman 'Rivieren keren nooit terug'. Na afloop van de lezing zijn er boeken van Hermsen te koop en zal de schrijfster signeren.

De lezing op zaterdag 17 november in de Koppelkerk, Koppelstraat 35, Bredevoort begint om 20.00 uur. De zaal is open vanaf 19.30 uur. De entree kost tien euro. Reserveren is gewenst en kan via www.koppelkerk.nl of tel. 0543-216005.

Meer berichten