Rick Pennings:”Ik kijk er naar uit om te ontdekken hoe anders het er in Finland en Slowakije aan toe gaat.”
Rick Pennings:”Ik kijk er naar uit om te ontdekken hoe anders het er in Finland en Slowakije aan toe gaat.” (Foto: Familie Pennings)

'Ontdekken hoe buitenlandse jongeren in het leven staan'

LINTELO - Trots zijn op je eigen regio. En als je dat nog niet bent, je meer bewust worden van waar je trots op mag zijn als jonge Achterhoeker. Of Portugees, Fin of Slowaak. Dat is een van de doelen van het eerste uitwisselingsproject van Zone.college begin november met scholen uit landelijke regio’s in Finland, Portugal en Slowakije. Een uitwisseling die door de studenten van Zone.college zelf wordt voorbereid.

Logeren op de boerderij
Een van die studenten is de 15-jarige Rick Pennings uit Aalten. Met zijn familie is hij gastgezin voor een van de 24 buitenlandse jongeren. Rick leeft toe naar het bezoek van de 17-jarige Antti uit Finland: “Ik kijk ernaar uit dat hij bij ons thuiskomt op het melkveebedrijf. En om erachter te komen wat hij in zijn vrije tijd doet, wat hij belangrijk vindt in het leven. Misschien kan ik nog iets leren van die andere mentaliteit.”

Zelfs bedrijfsbezoek regelen
In de voorbereiding van de uitwisseling neemt Rick de social mediacampagne voor zijn rekening en oefent daarmee meteen zijn 21ste-eeuwse vaardigheden. Samen met zijn medestudenten bereidt hij zelf de uitwisselingsweek voor. Coördinator Inge Overbeek is enthousiast over het ondernemerschap van haar studenten: “Onze studenten zijn echt eigenaar van dit project en nu druk bezig met de voorbereidingen. Zo maken ze een welkomstvideo, bereiden een Engelstalige rondleiding in de school voor en regelen zelf bedrijfsbezoeken op de tandem bij een melkveebedrijf, een molen en een pluimveehouder. Je ziet dat ze zich iets eigen maken en betrokken zijn. Daar ben ik best wel trots op.”

Rick vertelt over de meerwaarde van deze uitwisseling. “Voor mij is dat om te ontdekken hoe anders het is om te wonen in Nederland in vergelijking met Finland bijvoorbeeld. Kijk alleen maar naar het klimaat. En hoe anders het eraan toe gaat als ik straks in maart zelf de grens over ga naar Slowakije. Ook voor mijn toekomst is het me een goede ervaring. Contact met mensen uit het buitenland lijkt me altijd goed. Het lijkt me leuk om over tien jaar weer eens naar elkaar toe te gaan.”

Slowakije in voorjaar
Voor Zone.college (de nieuwe naam voor AOC Oost en Groene Welle) is het eerste uitwisselingsproject met buitenlandse jongeren. Het project is mogelijk door het EU-subsidieprogramma Erasmus+ in het kader van ‘proud of our region’. Vanaf maart gaan de studenten van Zone.college in kleine groepen op tegenbezoek naar de Europese landen. Zo ook Rick, naar Slowakije.

Meer berichten