Foto:
Columns

Randbericht | Een nieuw bed van bladeren

Een nieuw bed van
bladeren

De tijd van de vallende bladeren is weer begonnen. Het warme nazomerweer mag dan de indruk geven dat we ons nog in augustus bevinden, maar de gestaag vallende bladeren van hazelaar en kastanje doen anders vermoeden. Het is een prachtige tijd door al die kleuren die de bladeren krijgen. Ook naar het fijnzinnige gedwarrel kan ik uren kijken. En als dan één zo'n geel hazelaarblaadje aan een draadje spinrag blijft hangen, waardoor het lijkt alsof het blad stil staat in de lucht … Geweldig.

Ook mooi is wanneer het buiten hard waait en je die wind de gevallen bladeren alle kant ziet opblazen. Eerst zie je de mooiste patronen ontstaan, maar uiteindelijk heeft de wind wel de neiging ze bij elkaar te blazen. Zodoende zijn er bij mij achterthuis op natuurlijke wijze tientallen hopen met blad ontstaan. Waarom zou je met zo'n irritante bladblazer de buurt terroriseren, wanneer je gratis vriend wind ter beschikking hebt.

Het liefst laat ik al die bladeren liggen. Van mij mag de wind er nog maanden mee spelen. Van mij mag het blad royaal de tijd hebben om te verdrogen en te verrotten. Maar omdat ik op de eerste plaats een brave burger ben zorg ik er toch elk jaar weer voor dat de steeg naast mijn huis en het paadje achter mijn huis regelmatig worden schoongeveegd. De afgelopen dagen heb ik al acht keer geveegd, want elke keer als het er mooi schoon uitzag lagen er een uur later al weer vele bladeren. Ik houd het vegen vol totdat de groene container vol is.

Vroeger gebruikte ik daarna nog wel eens de grijze container, want die raakte nooit helemaal gevuld met dat restafval. Opvullen met bladeren leek mij prima, want een beetje organisch materiaal, las ik ooit, is heel goed om die afvalverbrandingsovens goed te stoken. Dat blad wilde ik niet alsnog in de tuin gooien, want daar lag al blad genoeg. In zakken doen en naar de bladkorven brengen? Toen ik nog een auto had deed ik dat. Daarna niet meer. Ik ga echt niet met een volle kruiwagen naar de dichtstbijzijnde bladkorven rijden. De helft komt niet aan en is onderweg al verdwenen.

Als de groene container vol is veeg ik tussendoor nog wel de hopen gevallen blad bij elkaar. Tenslotte moeten de mooie gekleurde keitjes van mijn terras ook zichtbaar blijven. Terwijl ik zaterdagmiddag nog eens goed naar die enorme bladhoop keek, kreeg ik opeens zin om er op te gaan liggen. Het zag er zo zacht uit. En dat was het. Ik heb bovenop al dat blad een heerlijk middagdutje gedaan.

Meteen wist ik dat er meer mogelijk was met al dat blad. Ik haalde een lege dekbedovertrek en vulde die helemaal op met blad. Dat deed ik ook nog met een tweede. Ik bracht ze naar mijn slaapkamer en haalde de matras uit het bed. De twee met blad gevulde overtrekken legde ik er in. Daarna vulde ik nog een derde overtrek. In de nacht daarna heb ik eindelijk weer fantastisch geslapen met blad onder en boven mij. Het rook ook zo lekker. Interesse in zo'n unieke slaapbelevenis? Tegen een mooie prijs kan ik deze met blad gevulde overtrekken leveren. Wees er snel bij, want ik verwacht veel vraag. Momenteel zelfs met korting, want het aanbod aan vallende bladeren is weer overweldigend.

Meer berichten